A Fidesz szerint a tüntetés éppen azt mutatja, hogy Gyöngyöspata nemet mondott erre a politikai akcióra

Megosztás

Több ezren tüntettek a Parlament előtt a hétvégén, a bíróságok függetlenségét követelve, valamint a szegregáció ellen felszólalva. A Fidesz miniszterelnöki megbízottja azonban éppen azt emeli ki, hogy az érintett településről még egy busznyi embert sem sikerült beszervezniük, ezzel Gyöngyöspata 98%-a egyértelműen véleményt mondott az egész akcióról.

A kormány beavatkozását hangoztatták, és a bíróságok függetlenségének védelmét követelték a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt tüntetők vasárnap Budapesten.

A Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! Elnevezésű tiltakozó megmozdulás résztvevői a Nyugati pályaudvarnál gyülekeztek, innen vonultak a Markó utcai bírósági tömb érintésével a Parlament elé.

„Roma és nem roma honfitársak, mi közösen, magyarok, együtt védjük meg a bíróságok függetlenségét!”- szónokolt a tüntetés főszervezője, Setét Jenő a Kúria épülete előtt, a menet első megállóján mondott nyitóbeszédének elején.

„A Kúria és a bíróság nem cseléd, nem inas és nem szolga, hanem független igazságszolgáltatási fórum! […] Mindenkinek tiszteletben kell tartania a döntését, ha egyetért vele, ha nem!” – hangsúlyozta Setét Jenő.

A tüntetés résztvevői folytatásként azt skandálták, hogy „Senki nincs a törvény felett! […] Mi egyet akarunk: Szabad Bíróság, Szabad Gyöngyöspata!”

A főszervező közlése szerint Budapestről és az ország számos megyéjéből érkeztek résztvevők a tüntetésre, Csongrád, Heves, Nógrád, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyét említette.

Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője szerint viszont a tüntetés szervezői saját magukat leplezték le, hiszen a “szabad Gyöngyöspatáért” meghirdetett demonstrációra Gyöngyöspatáról nem egész egy busznyi ember érkezett. A fideszes képviselő következtetése alapján ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra.

Szeptemberben hozott jogerős ítéletet a bíróság, milliós nagyságrendben ítélt meg kártérítéseket, mert bizonyítottnak találta a szegregációt a gyöngyöspatai tankerületben. A kifizetéseket azonban a határidő lejártáig sem kapták meg az érintettek.

Orbán Viktor januárban munka nélkül szerzett pénznek nevezte a bírósági kártérítést. Később Rétvári Bence államtitkár azzal magyarázta, hogy miért nem történtek meg a kifizetések a roma családoknak, hogy a pénzt hamar felélnék, ezért hasznosabb képzési támogatást nyújtani, mert az egy életre segíthetné a szegregációs ügy károsultjait.

A vasárnapi demonstrációt a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!, az Amnesty International Magyarország, a TASZ, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte.

hu.euronews.com

Megosztás

Related posts