Már Olaszországban is karantént kellett bevezetni a koronavírus miatt

Megosztás

Hiába érkeztek biztatóbb hírek a hét közepén, úgy tűnik, a mi kontinensünkre is betört a koronavírus. Olaszországban Milánó és Padova környékén karanténba zártak több települést, az olasz első osztályban futballmérkőzések is elmaradnak a járvány miatt.

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait, ami azt jelenti, hogy az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombat éjszaka sajtótájékoztatón ismertette a rendkívüli rendelet pontjait.

A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo’ Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat.

Giuseppe Conte azt mondta, hogy az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték eredeti lakhelyére. A karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és “ellenőrizhetetlenné válik” a helyzet, mondta.

AZ ÉRINTETT TÉRSÉGEKBEN FELFÜGGESZTIK A TERMELÉSI TEVÉKENYSÉGET, ZÁRVA LESZNEK A VÁLLALATOK, GYÁRAK, HIVATALOK, OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK, ÜZLETEK, TEMPLOMOK. AZ INTÉZKEDÉS VENETÓBAN 3500 EMBERT ÉRINT, MÍG LOMBARDIÁBAN CSAKNEM 47 EZRET.

A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a “sürgős és rendkívüli” intézkedéseket “a fertőzés megfékezésére”. Giuseppe Conte az érintett térségekben élők együttműködését és türelmét kérte a lappangási időszak végéig. A római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért.

A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása. Ezek részleteiről az illetékes tárcavezetők döntenek.

Frissítve: Az Olaszországban is egyre jobban terjedő koronavírus miatt az ország északi régióiban elmaradnak a vasárnapi sportesemények, jelentette be szombat késő éjjel Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Ez egyben azt is jelenti, hogy három Serie A-mérkőzést is elhalasztanak, csúszik az Internazionale-Sampdoria, az Atalanta-Sassuolo és a Verona-Cagliari meccs is.

Egyetlen nap alatt megduplázódott a regisztrált fertőzöttek száma is, a második áldozat egy nő.

„Vincenzo Spadafora sportminiszter elhalasztatja az összes vasárnapi sporteseményt Venete és Lombardia régióknak” – közölte Conte, miután az olasz hatóságok közlése szerint a fertőzöttek száma 79-re, a halottaké pedig 2-re emelkedett az országban a koronavírus-fertőzés miatt.

A másodosztályú Ascoli-Cremonese mérkőzést szintén elhalasztották, ahogy 40 amatőr és ifimérkőzést is.

Index.hu

Megosztás

Related posts