Az EU által védett természetvédelmi területet tettek tönkre EU-s forrásból

Megosztás

Kivágott egy NATURA 2000-es erdőt a vízügyi hatóság a Tisza árterében, Tiszaugon. A hírre a WWF Magyarország civil természetvédelmi szervezet hívta fel a figyelmet, mivel számos fokozottan védett faj élőhelyét tették tönkre.

– Eezeknek az idős fáknak az odvaiban védett denevérfajok teleltek, illetve feketególya-fészkelés volt erről a területről regisztrálva – vagyis fokozottan védett madárfajnak is az élőhelye volt túl azon hogy egy nagyon ritka és értékes élőhelytípusnak a része – mondta az Euronewsnak Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Az Alföldön kevés a jó ökológiai állapotban megmaradt erdő, ezek jelentős része a folyók töltésein belül van. Ónodi Gábor ornitológus megmutatta nekünk, hogy a megfelelően sokszínű élővilághoz öreg, harkályok által kivájt, kidőlt fákat is tartalmazó erdő kell. Egy ilyen erdő kialakulása – a megfelelő magas fákkal, odúkkal, kidőlt fákkal – évtizedekbe telik.

– Ezekkel a területekkel is csökkent a potenciálisan elfoglalható élőhelyek száma. A feketególyának meghatározott preferenciái vannak az élőhelyre, faszerkezetre, igényli a költőhely közelében a nagy, öreg fákat, maga a lombkorona struktúrája nagyon fontos számára, ahova a fészkét építi, hogy mennyire védett, mennyire nem látnak rá a ragadozók

– magyarázta Ónodi az Euronewsnak.

A vízügyi igazgatóság azzal érvelt, hogy az erdészeti hatóság engedélyt adott a fakivágásra. A WWF azonban megtudta, hogy a természetvédelmi hatóság engedélyében foglalt korlátozásokat nyilvánvalóan áthágták.

– Erre a területre kifejezetten előírta az engedélyezés az idős fák meghagyását és azt is, hogy fakitermelés a környező területeken is csak augusztus 1. és október 15. között történhet – mondta Sipos Katalin.

Miközben a vízügy mindent annak rendel alá, hogy az árhullámok minél hamarabb levonuljanak, a természetvédők szerint az aszályok és a vízhiány miatt a víz megtartására lenne szükség. A szemléletváltással az ártéri erdők védelme is megvalósulhatna.

euronews.com

Megosztás

Related posts