A hatalmas műhiba miatt meghalt egy beteg, az orvos azonban tovább dolgozhat

Megosztás

A nyíregyházi kórházban nem mindennapi, borzalmas eset történt. Az altatóorvos a műtét előtt nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette a légzést biztosító szerkezetet, később ez okozta a beteg halálát. Bár nem úszta meg ítélet nélkül, az orvos tovább dolgozhat a kórházban.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokon helyben hagyta Nyíregyházi Járásbíróság jogerős ítéletét: foglalkozás közben elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt 2 év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt egy altatóorvost, akit két évre eltiltottak az aneszteziológiai foglalkozástól – olvasható a törvényszék honlapján

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és a védője jelentettek be fellebbezést, elsődlegesen az elsőfokú eljárás megismétlése, másodlagosan a vádlott felmentése iránt. A törvényszék ennek keretében bírálta felül az elsőfokú bíróság ítéletét.

2016. május 18-án délelőtt kezdték meg a sértett műtétjét a Nyíregyházi Jósa András Kórházban, az altatását a vádlott és az asszisztense végezte. A beavatkozás során az orvos gondatlanságból az altatáshoz használt un. orotrachealis tubust (amit a szájon, majd a garaton és a gégén keresztül egészen a légcsőig vezetnek le) nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette, emiatt a sértett oxigénhiányos állapotba került, keringése összeomlott. A beteget sikerült újra éleszteni, azonban kómába esett, majd 2017. március 11-én a kórházban meghalt. A sértett halála egyértelműen az oxigénhiányos állapot következménye volt.

Miután az elsőfokú bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, orvosként – az aneszteziológia területét kivéve – tovább dolgozhat.

Index.hu

Megosztás

Related posts