A pálinkafőzés is bekerült az új tantervbe

Megosztás

Hatalmas ellenállásba ütközik a tanárok részéről az új Nemzeti Alaptanterv, amelynek több szegmensét a szakmai szervezetek, illetve maguk a pedagógusok is élesen bírálnak. Érdekesség viszont, hogy 7-8. évfolyamon javasolt témakörként megjelenik a pálinkafőzés is.

Az Index.hu ír arról, hogy nemcsak a magyar irodalom kerettantervet érdemes böngészni az Oktatási Hivatal honlapján ma megjelent dokumentumok közül, hanem például a kémiát is. Egy tanárként dolgozó olvasójuk hívta fel a figyelmet erre. Megvalósult ugyanis az a régi óhajtás, hogy a kémiaoktatás ne legyen életidegen és elméleti jellegű, hanem kerüljön közelebb a magyar emberek mindennapjaihoz:

A TANULMÁNYOZÁSRA JAVASOLT TÉMÁK KÖZÉ BEKERÜLT A PÁLINKAFŐZÉS.

A 7-8. évfolyamon 17 órát fordítanak “A kísérleti megfigyeléstől a modellalkotásig” címet viselő témaköre, ahol a javasolt tevékenységek között szerepel a pálinkafőzés tanulmányozása videofilm segítségével, a folyamat értelmezése. Ugyanitt a víz vagy vörösbor desztillációjának bemutatása, a rózsavíz előállítása lepárlással vagy extrahálással, valamint az alkoholos filctollak festékanyagainak elválasztása papírkromatográfiával is megtalálható a tanulmányozásra javasolt folyamatok között. A pálinkafőzés egyébként a felsős kémia kerettanterv eddig hatályos változatai közül eddig csak az egyik “B” jelű változatban volt megtalálható.

A kémiaoktatásnak valóban régi problémája, hogy a tárgyat a diákok általában nem nagyon szeretik, és a kerettanterv bevezetőjében meg is fogalmazzák, hogy 

nagyon fontos, hogy mind a kémiai tanulmányok, mind az egyes témakörök tárgyalása ne száraz leírással, hanem érdekes, a tanulók számára is izgalmas kérdések, problémák felvetésével, kísérletek bemutatásával kezdődjön.

A kémia életszerűségét a kerettanterv azzal is erősítené, hogy a kémiaórákon a tanár állandó figyelmet és időt szenteljen a médiában felbukkanó kémiai jellegű hírek (pl. szén-monoxid-, mustgáz-, metil-alkohol-mérgezés, kémiai Nobel-díj-átadás, környezetkárosítások stb.) megbeszélésére.

Index.hu

Megosztás

Related posts