Nyíltan abortuszellenes és nőhibáztató az egyik állami biológia tankkönyv

Megosztás

Az emberek felháborodása nyomán az Index munkatársai szereztek egy példányt a dr. Lénárd Gábor által jegyzett tankönyvből, hogy megnézzék, miről is szól ennek a biológiakönyvnek a 132. oldalon kezdődő Családtervezés című fejezete.

De a momentumos Tölcsér Borbála által megosztott képből is világosan kiderül: abortuszellenes az állami 12.-es biológiakönyv.

A tankönyvszerzők kizárólag a nők „teljesen hibás” felfogásaként tüntetik fel azt az álláspontot, amely szerint a nőknek joguk van rendelkezni a saját testükről.

Arra viszont, hogy a férfiaknak milyen felelősségük van a fogamzásgátlásban és a nem kívánt terhességekhez vezető szituációkban, nem tér ki a szöveg. Ahogy arról sem olvashatnak a biológiakönyvből tanuló diákok, hogy milyen egészségügyi okokból lehet szükség művi terhességmegszakításra.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien tanulnak jelenleg a Lénárd-féle biológiakönyvből, amely szerint „etikai szempontból” a nőket a saját testük felett való rendelkezés sem jogosítja fel „egy leendő élet elpusztítására”. Az viszont biztos, hogy az állami tankönyvek egyre kevésbé népszerűek.

Bár a jelenlegi rendszerben az állami iskolák kizárólag az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) kínálatában elérhető könyvekből rendelhetnek hivatalosan, vannak kiskapuk, amik segítségével a tanárok magánkiadók könyveiből is tudnak tanítani. 

A tavalyi adatokból összességében az látszott, hogy egyre kevesebb állami tankönyvet rendeltek a tanárok.

index.hu


Megosztás

Related posts