Orbán kemény idők elé nézhet propagandájával az EU-ban

Megosztás

Nehéz és kemény tárgyalásokra kell számítani az Európai Unió (EU) következő hétéves költségvetéséről az állam-, illetve kormányfők csütörtökre összehívott rendkívüli tanácskozásán

– mondta Angela Merkel csütörtökön Berlinben, aki szerint azt is tudomásul kell venni, hogy a tagországi kormányok ugyan fontosak, és meg kell állapodniuk egymással a költségvetésről, “de nem csak ők vannak a világon.

Németországnak “elemi érdeke” az EU-csúcs eredményessége, azért is, mert ha sikerülne megállapodni a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus közös költségvetéséről, akkor nem a német soros EU-elnökségnek kellene foglalkozni vele az év második felében – mondta Angela Merkel Sanna Marin finn miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. Mindenekelőtt pedig azért fontos a mielőbbi megállapodás, hogy legyen elég idő a költségvetési finanszírozási programjainak előkészítésére.

Azonban még nem tudni, hogy lehetséges-e a megállapodás.

Ha további terhek is nehezednének a nettó befizetőkre, akik többet adnak a közös kaszába, mint amennyit kapnak belőle, akkor

meg kellene vizsgálni, hogy eloszlásuk “méltányos-e, vagy nem annyira méltányos”. Ez Németországnak nagyon fontos ügy. Azt is tudomásul kell venni, hogy a tagországi kormányok ugyan fontosak, és meg kell állapodniuk egymással a költségvetésről, “de nem csak ők vannak a világon”.

Sanna Marin pedig azt jegyezte meg, hogy Finnországnak kiemelten fontos, hogy

A jogállami elvek érvényesítése legyen a költségvetési források kifizetésének feltétele.

hvg.hu

Megosztás

Related posts