Drasztikus módszer segíthet a reggeli városi torlódásokon

Megosztás

Szinte minden városban jól ismert helyzet hétköznap reggelente, hogy az iskolák környékén egymást érik az autók. Apukák és anyukák szállítják ajtótól ajtóig gyerekeiket, komoly tumultust okozva ezzel az intézmények utcáin.

Egy bécsi kísérlet keretében drasztikus módszerhez folyamodtak: egy iskola utcáját fél órával a tanítás kezdete előtt lezárják az autósok elől, így a gyerekek csak gyalog vagy biciklivel tudják megközelíteni az épületet. Sajtóhírek szerint alig volt olyan szülő, akinek ne tetszett volna az ötlet, a gyerekek pedig különösen elégedettek, hiszen iskolakezdés előtt egy rövid időre övék lett az egész utca.

A kísérlet még két évvel zelőtt zajlott, azóta Bécsben ötre emelkedett azoknak az iskoláknak a száma, amelyek csatlakoztak a kísérlethez. A rendszer bevezetését követően az érintett iskolákban megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik gyalog, kerékpárral vagy rollerrel indulnak reggelente suliba. Ezzel párhuzamosan csökken azoknak a diákoknak a száma, akiket szüleik kocsival visznek iskolába.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke azt mondja: a bécsi kísérlet jó, Magyarországon is ki kellene próbálni. Szerinte sok szülő azt hiszi, azzal tesz jót a gyerekének, ha az iskolapadig autóval viszi, holott fontosabb lenne az életre nevelés, mint a csemete iskolakapuig fuvarozása – állítja az elnök.

Megosztás

Related posts