161 ezer évi munka lenne elég elérni Mészáros Lőrinc jelenlegi vagyonát

Megosztás

Az “Ismerd meg a milliárdosaidat” címmel megjelent tanulmány hosszan részletezi a gazdasági és politikai hatalom összefonódását Európában.

Adóelkerülés, sok megnyert közbeszerzés, átláthatatlan céges háttér, környezetkárosítás, rossz munkakörülmények és átlag alatti fizetések a munkavállalóknak: a hatalmas vagyonok megszerzésének Európa-szerte hasonló a receptje sok esetben – írja az ENCO kiadványa. A dokumentum emlékeztet: a 2008-as pénzügyi válság óta megduplázódott az európai multimilliomosok száma, és ezek az emberek lobbizással, pártfinanszírozással, az általuk birtokolt médián keresztül és egyéb módokon Európa-szerte egyre nagyobb befolyással bírnak a politikai döntéshozatalra is.

Többek között így jellemezték a magyar helyzetet: 161 ezer évig kellene dolgoznia egy minimálbéren fizetett magyarnak ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc vagyonának megfelelő összeget keressen .

Magyarország multimilliomosai közeli kapcsolatban vannak Orbán Viktor miniszterelnökkel és családjával. Közép-Kelet Európa leggazdagabb oligarchái a kontinens többi részén is terjeszkednek.

A kiadvány készítői hangsúlyozzák: ezeknek az embereknek és családoknak nem a gazdagsága a probléma, hanem a hatalmas vagyon-koncentrációból eredő következményeket, és az általuk szerzett befolyást igyekeznek bemutatni, amit a gazdaságra, a környezetre és a politikai életre gyakorolnak Európa-szerte.

blog.atlatszo.hu

Megosztás

Related posts