Van, ahol pénzt adnak a visszaváltott műanyagért

Megosztás

Bizonyos országokban egészen elöl járnak a környezetre ártalmas anyagok, például a műanyagok újrahasznosításában. Ide tartozik Norvégia is, ahol a palackok visszaváltása mindennapivá vált a helyiek életében. Még néhány koronát is kapnak értük.

Az északi országban évente több mint egymilliárd műanyag palackot és dobozt gyűjtenek be. A betétdíjas rendszernek köszönhetően az ilyen műanyag csomagolások 97 százalékát újrahasznosítják. Ez az arány Svédországban 85-90 százalék, Franciaországban pedig fájdalmasan alacsony, mindössze a felét hasznosítják, a többi megy az egyre nagyobb területeket elfoglaló szemétdombokra.

„Az Európai Unióban sok helyen betiltják az egyszer használatos műanyagokat, ugyanakkor újrahasznosítási céljaik is vannak. A tagállamoknak 2025-ig a műanyagpalackok 77, 2029-ig pedig 90 százalékát vissza kell gyűjteniük. Szerintünk ezt csak a betétdíjas rendszerrel lehet elérni” – mondta a TOMRA gyűjtőrendszer alelnöke, Harald Henriksen.

A norvég kormány még ennél is tovább akar menni. Fokozatosan csökkenő adókkal serkentik az újrafeldolgozott műanyagok használatát, amelyek jelenleg még drágábbak az újaknál.

A WWF számításai szerint világszerte 15 tonnányi műanyag kerül a tengerekbe. Percenként.

Megosztás

Related posts