Mi lesz Ózddal a gyárbezárás után?

Megosztás

Talán nincs város Maygarországon, amelynek rosszabbul jött volna egy gyárbezárás híre, mint Ózdnak. Az ABB elektronikai alkatrészeket gyártó cég a napokban jelentette be, hogy év végére bezárja üzemét, ezzel térdre kényszerítve megyénk városát.

Ózd adóbevételei egyharmadától is eleshet, az 1200 álláshely megszűnése pedig egymagában öt százalékponttal, 13,7 százalékra növelheti a város álláskeresőinek táborát. Ez jól mutatja az ország kettészakadását. A számok ugyan nem fedik a teljes állástalan lakosságot, mert nincsenek benne azok a munkanélküliek, akik nem regisztrálták magukat álláskeresőként, de még ez is azt mutatja, hogy miközben Borsod-Abaúj-Zemplén megye népessége az ország egészének csupán a hét százaléka, az álláskeresők 14 százaléka itt él.

Az ország nyugati feléhez képest elképesztően magas az álláskeresők száma. A 24 összesítése szerint Somogy és Baranya megyéket nem számítva az egész Dunántúlon összesen kétezerrel van csak több álláskereső, mint három Északi megyében, Nógrádban, BAZ-ban és Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Ennek egyik fő oka a strukturális munkanélküliség, vagyis az, hogy az álláskeresők képzettsége nem passzol a munkáltatók igényeihez. Ebből adódik, hogy bár a legtöbb álláskereső az ország északkeleti részén él, ott van a legkevesebb üres álláshely is. Ezzel szemben Budapesten, Győr-Moson-Sopronban és Pest megyében rengeteg a betöltetlen álláshely is, amire nincs megfelelő ember – írta a 444.hu.

Megosztás

Related posts