Internetes rossz hír keltése – rágalmazás, vagy csak a valóság leírása? Lehet ebből bajunk?

Megosztás

Igen negatív véleményt írt egy ausztrál fogorvosról egy egyelőre ismeretlen személy, a doki azonban nem hagyta annyiban a dolgot és az interneten kommentárt író felhasználó adatait akarja mindenáron megszerezni a Google-től.

Egy ausztrál bíróság döntése értelmében egy melbourne-i fogorvos, akiről a CBsm 23 nicknevű felhasználó azt írta a Google-on, hogy a beavatkozása “rendkívül kellemetlen” volt, és az volt az érzése, hogy “még sohasem csinálta ezt korábban”, kérheti a céget, hogy adja ki neki a felhasználó adatait.

Az adatokra (a felhasználó nevére, telefonszámára és IP-címére) természetesen egy majdani rágalmazási perhez van a fogorvosnak, Matthew Kabbabe-nek szüksége. A Google a CNN szerint a cégek elleni panaszok feldolgozásakor általában együttműködő, de

A FELHASZNÁLÓK ADATAIT NAGYON NEM AKARÓDZIK NEKI KIADNI.

A felperes a per során elmondta, hogy a számára kellemetlen review megjelenése után levelet írt a Google-nek, kérve a komment eltávolítását, amit viszont megtagadtak. Ezután újabb levelet írt, amelyben már az adatait kérte, de a Google válaszában azt állította, hogy ők sem rendelkeznek a kért adatokkal, de ezt az ausztrál bíróság mostani ítéletében nem fogadta el.

A fogorvos kerestében kifejti, hogy erősen az internetre támaszkodva szerez új kuncsaftokat, így rendkívül nagy károkat okoz neki, hogy a Google oldalain megjelenített cégprofilja alatt megjelent ez az állítása szerint rágalmazó megjegyzés.

Ahogy sok más országban, úgy Ausztráliában is folyamatosan támadják a Google-t és más tech óriásokat, a felhasználói adatok nem átlátható, illetve visszaélésszerű kezelése miatt. Az ausztrál versenyhivatal (ACCC) nemrégiben be is perelte a céget, azzal vádolva őket, hogy “félrevezető gyakorlatot folytatott, és a vásárlók számára félrevezető tájékoztatást adott.”

Index.hu

Megosztás

Related posts