Ez történt a kormányhivatal előtti cigányellenes tüntetésen, pár méterre a helyszíntől így válaszoltak a romák

Megosztás

Körülbelül kétszázan lehettek a miskolci kormányhivatal előtt vasárnap délután 4 órakor megkezdődött tüntetésen. A demonstrációt egy idős asszony meggyilkolása miatt jelentették be. Az ismert néprajzkutatót egy 21 éves fiatalember verte agyon, mert nem kapott tőle kölcsön pénzt – jelentette az Index.

A kormányhivatal előtt színpadot állítottak fel. A tüntetés résztvevői között ott vannak a Betyársereg tagjai, sokan viselnek fekete ruhát, bakancsot. A környéken sok a rendőr, több rendőrségi kisbusz érkezett. A  teret kordonokkal vették körül. 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Mi Hazánk párt a miskolci tüntetés után bejelentette: autókkal átmennek Sályra. A műsorvezető azt mondta: a demonstrációt

gépesített egységként folytatják. 

A sályi polgármesteri hivatal elé vonulnak, majd fáklyás felvonulást tartanak a faluban. Elmennek a gyilkosság helyszínére, ahol mécseseket helyeznek el.

A szervezetek a gyilkosságot úgy értelmezik, hogy az a cigányság szeparatista törekvéseinek sorába illeszkedik, illetve azt állítják, hogy vannak helyek Magyarországon, ahonnan az állam kivonult és no go-zónák alakultak ki.

Kilenc évvel ezelőtt a Jobbik volt az a párt, amely utoljára szervezett masírozást tartott egy kis településen. Céljuk a “cigányság” megfegyelmezése, megfélemlítése volt, ezt a fonalat veszi fel most a Mi Hazánk párt. 

A Toroczkai László vezette szélsőjobboldali párt tavaly óta hangoztatja, hogy a cigányságon belül vannak szeparatista törekvések, mindezt az Opre Roma Pártra hivatkozva teszik. A nem különösebben ismert roma párt célja Észak-Magyarországon egy autonóm roma tartomány létrehozása. Toroczkai tavaly a roma szórakoztató csatorna, a Dikh tévének is sanda szándékot tulajdonított, és szólalt fel ellene.

Mindezalatt a romaellenes tüntetés helyszínétől pár méterre, a Hősök terén a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat demonstrációja zajlott a Mi Hazánk vonulása ellen. Hogy mi történt ezen a rendezvényen, azt a Mérce.hu élő videója mutatja meg nekünk.

Megosztás

Related posts