Gyermekpornó miatt törölték a Pesti Srácok YouTube-csatornáját

Megosztás

Tévedett, aki politikai szálat gondolt bele a YouTube azon lépésébe, hogy nemrég figyelmeztetés nélkül törölték a Pesti Srácok csatornáját. Olyan tartalmat közölt az oldal saját csatornáján, amely miatt bárki más is ugyanerre a sorsra jutott volna.

Negyedévente több tízezer csatornát törölnek hasonló okból, mint most a Pesti Srácokét.

Hosszú közleményben magyarázta el a YouTube, miért törölte a Pesti Srácok csatornáját. A lap a gyerekpornóval kapcsolatban készített egy videót, amelybe illusztrációként egy másik felvétel néhány másodpercét is beletették, ezt töltötte fel a YouTube-ra nem publikus formában az egyik szerző.

A YouTube figyelmeztetés nélkül törölte a teljes csatornát, ez után azzal magyarázták a törlést: „Világos szabályaink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, gyorsan eltávolítjuk / bejelentjük az ilyen tartalmat, a kapcsolódó csatorna azonnali megszüntetése mellett”. Most hosszabban is részletezték, mi történik az ilyen esetekben – igaz, a közleményben nem a konkrét ügyről írtak, a Pesti Srácok nevét meg sem említették.

Azt írták: az emberek és a technológia kombinációjára támaszkodnak a problémás tartalmak kiszűrésénél. Az algoritmusok a tartalmak megtalálásában nyújtanak segítséget, az emberi közreműködésre pedig azért van szükség, hogy meghozzák „a kontextust igénylő döntéseket arról, hogy irányelveinkkel összhangban mely tartalmat kell eltávolítani”.

A cél az, hogy minél előbb lépjenek közbe, így 2019 második negyedévében a megjelölt tartalmak nagyjából 80 százalékát még azelőtt eltávolították, hogy akár egyetlen felhasználó is látta volna azokat. 2019 harmadik negyedévében pedig több mint 800 ezer videót távolítottak el a gyermekbiztonsági irányelvek megsértése miatt, és több mint 60 ezer csatornát szüntettek meg.

A gépi és az emberi munka közötti minőség különbségét mutatja az is, hogy múlt héten szintén törölték Gyurcsány Ferenc csatornáját, ugyanúgy figyelmeztetés nélkül. Majd kiderült, hogy azért, mert valaki hamisan azt állította, hogy ő a Brian élete jogtulajdonosa, a volt miniszterelnök pedig visszaél az ő szellemi tulajdonával. Másfél nappal később visszaállították Gyurcsány csatornáját.

Hvg.hu

Megosztás

Related posts