Rózsa Edit nyílt levele Novák Elődnek: “Remélem, nem provokávió a tüntetés”

Megosztás

A Facebookon tette köüzzé azokat a gondolatokat a miskolci Kocsonyafesztiválról és a vele egy időben szervezett Mi Hazánk által szervezett tüntetésről Rózsa Edit.

Nyílt levél Novák Előd Úrnak, a Mi Hazánk Mozgalom Elnökének

Kedves Előd!

Te biztosan nem emlékszel rám, hiszen én csak a száznál több társunk egyikeként voltam jelen Püspökszilágyon, ahol Te a kiképzésünk első lőgyakorlatának médiasztárja voltál. Úgy fordulok hozzád, mint aki hozzád hasonlóan hazánk, hazánk polgárainak védelmére tettünk esküt, hogy megőrizzük, megóvjuk a legfontosabbat, a békét!
Civil szakmám szerint, közösségépítő szociológusként, konfliktusokat megoldani igyekvő mediátorként, az egyik legnagyobb közösségépítő fesztivál tulajdonosaként fordulok most hozzád. Úgy tűnik, három év után életünk útjai február 16-án, Miskolcon, a Kocsonyafesztiválon, annak záró eseményén keresztezik újra egymást.

Én egy békét teremtő, a békétlenséget feloldani igyekvő, a város jövőjét építő fesztivált szervezek, Te pedig tüntetést. Nem vitatom azt, – mert nem tisztem a tüntetés célját minősíteni -, hogy ehhez politikusként, a Mi Hazánk Mozgalom vezetőjeként jogod van. Igen, lehetőséged van ahhoz is, hogy akár akarod, akár nem, ezzel

“békés békák” helyett békétlenséget „önts” a kocsonyába…

Tüntetésedre máris ellentüntetést jelentettek be azok, akik ezt etnikai közösségük megbélyegzéseként élik meg, és emberi méltóságuk védelme érdekében készek elmenni a végsőkig, ahogyan a felajzott Mi Hazánk-os tüntetők is.
Eközben itt Miskolcon, a tüntetést kiváltó tragikus sályi esemény helyszínétől 40 km-re, a békés miskolci polgárok, a vendégeik, az eseményre hazaérkező családtagjaik békésen élveznék a közösségépítő fesztivál záró rendezvényeit.

Azok a miskolciak, akiket az elmúlt hét évben az előző városvezető megfosztott ettől. Az akkori városvezetés a Kúria ítélete szerint is tisztességtelenül, törvénybe ütköző módon tette ezt. Úgy gondolom, a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás a bűnüldöző és igazságszolgáltató szervezetekre tartozik. Politikusoknak politikai véleménye lehet ezzel kapcsolatban, de vegyétek figyelembe, hogy ez a város, ezen a hétvégén ünnepel. Az összetartozását ünnepli.

Kedves Előd!


Reménykedem, hogy nem tudatosan szerveztétek éppen most és éppen Miskolcra a politikai tüntetéseteket! Reménykedem, hogy nem a provokáció, hogy nem a botrányokozás a cél, reménykedem, hogy nem a Kocsonyafesztivál iránti felfokozott médiaérdeklődés kihasználása a cél! Arra kérlek, ne tedd! Kérlek, katonai esküdhöz méltóan segíts nekem megvédeni Miskolc, a miskolciak békéjét, biztonságát! Mindketten rendet akarunk, de szerintünk a rendet a béke hozza el.
Nagy örömömre szolgálna, ha a tüntetésre szervezett szimpatizánsokat egy-egy „béke-békával” ajándékozhatnám meg a Kocsonyafesztivál Béke szigetén, azon a mediációs téren, ahol a Miskolci Lányok évek óta őrzik a város nyugalmát.

A Kocsonyafesztivál egy legendára épül. A legendák különleges hidat képeznek múltunk és jövőnk között. Meg kell tanulnunk ezen a hídon járni, hogy megértsük a jelentőségét. A kultúra megértése a megértés kultúráját hozhatja el, hogy azt keressük, ami összeköt és ne azt, ami szétválaszt bennünket! A Kocsonyafesztivál a találkozások fesztiválja. Tudod, olyan ez, mint amikor a családtagok hosszú évek után újra egy asztalnál ülnek. A fesztiválra vendégségbe jön a világ, mert Miskolcon, vendégnek lenni is jó!

Nyolc évvel ezelőtti kép Novák Elődről, szintén egy tüntetésről

Kedves miskolci Mi Hazánkosok, meséljétek el a tüntetésre érkező társaitoknak, miért fontos ünnep ez nekünk. Legyetek Ti is, legyenek Ők is inkább a fesztivál vendégei!


Rózsa Edit Szociológus, mediátor, a Kocsonyafesztivál brand tuladonosa


Programok ebben az időben: www.kocsonyafesztival.hu

Megosztás

Related posts