Nagyragadozókról készült nemzetközi rövidfilmekben szólalnak meg borsodi szakemberek

Megosztás

Európai videókampány indul a LIFE EuroLargeCarnivores projekt keretében arról, hogy az állattartók, vadászok, turisztikai szakemberek és más érintettek Európa-szerte miként tudnak együtt élni a medvékkel, farkasokkal, hiúzokkal és rozsomákokkal. A kampány 32 rövidfilmje közül négy hazai jó példát mutat be.

Körülbelüli becslések szerint nagyjából 17.000 farkas, 17.000 medve, 9.000 hiúz és 1.250 rozsomák él Európában. Ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott kialakulhatnak konfliktusok. A mai napon elindított videókampány abba nyújt betekintést, hogy miként lehet elősegíteni a nagyragadozókkal való együttélést.

“Az emberek és nagyragadozók közötti együttélés lehetséges, ha mi, emberek nyitottak vagyunk arra, hogy tanuljunk egymástól és megpróbálunk alkalmazkodni az új helyzethez. Ezek a videók olyan embereket mutatnak be, akik nagyragadozók mellett élnek vagy tevékenykednek és lehetségesnek tartják az együttélést”

– mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

A videókban megszólalók között vannak állattartók, akik hatékony módszereket alkalmaznak állataik védelmére, ökoturisztikával foglalkozó szakemberek, vadászok és vidéken élő személyek, akik elfogadják és pozitívan értékelik a lakóhelyük közelében élő nagyragadozók jelenlétét.

A négy magyar videóban megszólal két borsodi szakember: Erdős Tamás vadász, Répáshuta polgármestere és Haluska István erdész, vadász, juhtenyésztő (Komlóska).

Magyarországon az Északi-középhegységben élnek nagyragadozók. A farkas már megtelepedettnek tekinthető és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezen felül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barnamedve is megfigyelhető az országban.

Az európai videókampány az Európai Unió által finanszírozott LIFE EuroLargeCarnivores projekt keretében valósul meg. A 16 európai ország részvételével zajló projekt célja, hogy az érintett érdekcsoportok számára lehetőséget biztosítson az ember-nagyragadozó konfliktusok csökkentését szolgáló jó gyakorlatok megosztására.

eurolargecarnivores.eu

Megosztás

Related posts