Virtuálisan újra találkozhatott elhunyt gyermekével egy anya

Megosztás

Egy úgynevezett VR-szemüveggel és egy hozzá alkotott videó segítségével egy dél-koreai anya újra láthatta a 7 éves korában gyógyíthatatlan betegségben meghalt kislányát. Az együttlét rendkívüli érzelmeket váltott ki belőle, de eközben az új technológia számos etikai kérdést is felvet.

Dzsang Dzsi Szung beszél a lányához, megfogja a kezét, megünnepli a születésnapját, játszik vele és lefekteti őt. A kislány pedig mosolyogva hívja az édesanyját. Minderről a Munhwa Broadcasting Corporation médiavállalat készített dokumentumfilmet Találkoztam veled (I met you) címmel. A minap egy klipet tettek közzé a filmről a YouTube-on.

Ebben látszik, ahogy valóságos és a virtuális képek keverednek. Az anya zöld háttér előtt egy VR-szemüveg és egy különleges, a tapintást érzékelhetővé varázsoló kesztyű segítségével találkozik a lányával, miközben a család többi tagja figyeli őket.

Maga a VR-filmet a stáb 8 hónapig készítette. Terveztek egy virtuális parkot is, mégpedig azon park után, ahol anya és lánya a valós életben is jártak. Najeon mozdulataihoz egy gyermekszínész szolgáltatta a mintákat.

Bár a megoldás meggyőzőre sikeredett, komoly kérdéseket is felvet a technológia. Vajon milyen hatással lehet az élőkre és a gyászolásra ez az egész? Segít-e lezárni a gyászt, vagy épp ellenkezőleg: a valós életből egyre inkább a virtuális világba szippant be egyeseket?

De az is lehet, hogy a halottak megidézése nem áll meg a VR-technológiánál – írja a futurism.com. Robotok jöhetnek az elhunytak külsejével és személyiségével – teszi hozzá a portál. Több startup cég is azon dolgozik, hogy élőkről és holtakról gyűjtött adatok alapján „digitális avatárokat” teremtsenek. Más vállalatok pedig valós személyek robotizált klónjait kezdték létrehozni – írta a HVG.hu.

Megosztás

Related posts