Olyat építenek Tokaj-Hegyalján, amit elsőre nem is hisz el az ember

Megosztás

Hihetetlen tervek láttak napvilágot egy újabb borsodi beruháázásról. A Sauska Borászat tokaji tájba illeszkedő pincészetét a debreceni HUNÉP Zrt. építheti meg.

Az építkezés (melynek összértéke nagyságrendileg 3,1 milliárd forint) megvalósítása magánberuházás keretében történik, melyet tárgyalásos eljárás során nyert meg az ismert, debreceni székhelyű építőipari cég. Mádtól néhány kilométerre, Rátkán, Tokaj-Hegyalján valósul meg a Sauska Borászat vadonatúj tokaji pincészete, a BORD Építész Stúdió tervei alapján.

– A tervezési koncepció szerint két szoborszerű tál, mint kíváncsi szempár jelenik meg a Padi-hegy tetején, a szemét nyitogató, ébredező Padi manót idézve elénk. Az épület funkcióját tekintve borászatnak épül, az ehhez kapcsolódó borbemutató, borbíráló tereket is magában foglalva, összesen 4002 négyzetméter alapterületen. A komplexum alapvetően két, egymással szervesen összekapcsolt épületrészből áll. Az egyik az épület fő tömegét kiadó, megközelítőleg négyszög alaprajzú rész, a másik pedig a két, egymást metsző köralaprajzú falak által határolt „kehely” rész, melyek jellemzően eltérő szerkezeti kialakításúak – utalt az előttük álló nem akármilyen szakmai kihívásra Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója.

A tervezők és a kivitelezők számára is komoly kihívás az, hogy olyan helyen (a Padi-hegyen) kell egy ultramodern üzemet felépíteni, ahol a tájat a történelmi borvidék dűlőinek a látványa uralja. Miközben a két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható terek létesülnek, a technológiát a földbe süllyesztve alakítják ki. Az épület tetején zöld kerteket alakítanak ki, ahonnan pár lépésnyire már a dűlők szőlőültetvényei indulnak.

„Mindig célunk, hogy olyan épületet alkossunk, amely az egyensúlyra törekszik. Különösen fontos ez egy zöld környezetben. A hegy ugyanis él. A szőlő a napfény erejéből táplálkozik, a belőle készülő bor ezáltal maga az élet itala, társasági életünk része. Ezért is fontos számomra, hogy a HUNÉP Zrt. olyan borászatot hozzon létre Tokaj-Hegyalján, amely ultramodern, de mégis szinte egy a természettel” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Forrás: borsodihir.hu

Megosztás

Related posts