Egy magyar nagykövetet kapcsoltak le gyerekpornó-hálózat felszámolásakor

Megosztás

Kaleta Gábor perui magyar nagykövetet – aki egy nemzetközi gyermekpornográfia hálózat lefülelésekor került a hatóságok látókörébe tavaly tavasszal – letartóztatták, nagyköveti rangjától megfosztották. A külügyben sem verték nagydobra a történteket, bár egy nagyköveti értekezleten az egyik miniszter a jelenlévőknek név nélkül ugyan, de említette, mi történt Kaletával. 

Kaleta elfogása összefügg egy olyan nemzetközi rendőrségi művelettel, amelyet a spanyol rendőrség irányított és több országot érintett, ezért az Europol is segítette a nyomozást. A rendőrségi művelet során Szíriában, Pakisztánban, Olaszországban, Indiában, Franciaországban, Guatemalában, az Egyesült Királyságban, Peruban, Ecuadorban és Costa Ricában is vettek őrizetbe gyanúsítottakat. Ebben a műveletben Peruban egyébként két embert tartóztattak le.

Magyar Közlönyben 2019 áprilisában az alábbi szöveg jelent meg:

“Az Alaptörvény 9.  cikk (4)  bekezdés b)  pontja alapján – a  külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére – dr.  Kaleta Gábor rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet felmentem Magyarország limai nagykövetségének a vezetésére, valamint Magyarországnak a Bolíviai Többnemzetiségű Államban való képviseletére kapott megbízása alól, egyúttal a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangját visszavonom.”

index.hu

Megosztás

Related posts