Tovább izzik a levegő az új NAT körül, tömeges szülői tiltakozásra lenne szükség?

Megosztás

Ahogy az várható is volt, egyre szélesebb körben tiltakoznak az új Nemzeti Alaptanterv tervezete ellen. Závada Pál, Kossuth-díjas író is felemelte szavát.

Závada Pál Kossuth-díjas író szerint „felháborító, hogy a kortárs magyar irodalom kimarad a jövőben a középiskolai irodalom oktatásából”, de ez csak az egyik baja a Nemzeti Alaptanterv új tervezetének, nyilatkozta a Szeged.hu portálnak.

Az új alaptanterv többek között kihagyná Ottlik Gézát és Kertész Imrét is a tananyagból. A döntés miatt tanárok több csoportja is tiltakozni kezdett. Závada egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy „korszerűtlen a középiskolai irodalomtanítás egész szemlélete és módszere”, de szerinte beleillik a jelenlegi kormány eddigi oktatás- és kultúrpolitikájába, ezért ilyen értelemben meglepetésnek nem tartja, de szomorúnak igen.

Závada Pált a szülők közönyössége keseríti el igazán

ÓRIÁSI HIÁNY, HATALMAS LYUK KELETKEZIK ÍGY – mondta az író.
Szerinte a legmodernebb irodalomtanítás a kortárs művekkel foglalkozik, ennek a „kikapcsolása” azért is káros, mert „így képtelenség lesz összekapcsolni a múltat a jelennel”.

Závada szerint a tanárelit ugyan szerveződik, de ez kevés, neki az elmúlt tíz év „talán legnagyobb csalódását” az okozza, hogy a szülők közönnyel nézik végig, ahogy az oktatási kormányzat „megpróbál (…) versenyképes tudással nem rendelkező, nacionalista, soviniszta, önálló gondolkodásra képtelen zombikat nevelni a gyerekekből”.

TÖMEGES SZÜLŐI TILTAKOZÁSRA VAN SZÜKSÉG EBBEN A HELYZETBEN – ezzel az idézettel végződik az interjú.
Index.hu

Megosztás

Related posts