Kezelhetetlenül és hiányosan adta át Rogán Antal minisztériuma a kiperelt adatokat

Megosztás

Hiába perelte ki a Társaság a Szabadságjogokért a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától a kormányközeli Századvéggel elvégeztetett közvélemény-kutatásokat és tanulmányokat, azokat használhatatlan formában adta át a TASZ által képviselt újságírónak.

A per a TASZ közleménye szerint azután indult, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda csak negyed milliós költségtérítés ellenében lett volna hajlandó megmutatni Joó Hajnalkának, a HVG újságírójának azokat az anyagokat – havi 12 közvélemény-kutatást és ugyanennyi szakpolitikai tanulmányt -, melyekért összesen 6,1 milliárd forintot fizetett a Századvégnek.

Azonban hiába kötelezte tavaly szeptemberben a bíróság másodfokon is arra a minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra, mire költött el ilyen irgalmatlan mennyiségű közpénzt, Joó Hajnalka lényegében használhatatlan formában, hiányosan kapta meg Rogán Antal minisztériumától azokat a dokumentumokat, amelyekért pereskedett.

A bíróság ugyan elutasította ezt az érvelést, mondván elektronikus formában rögzített dokumentumok átadása nem jelenthet aránytalan munkaterhet. Ám a Kabinetiroda most bemutatta, mennyi munkát képes adni beosztottjainak, ha a cél az, hogy megismerhetetlenné tegyék a kiperelt közadatokat. Joó Hajnalka az ítélettel a kezében besétált, és kikérte az iratokat, amiket végül gyakorlatilag kezelhetetlen formában kapott meg.A dokumentumokat nem szerkeszthető, kereshető formátumban adták át neki, hanem olyan pdf-ekként, amikbe a gyaníthatóan kinyomtatott és újra beszkennelt iratokat képként illesztették be. Így csak nagy nehézségek, külön erre a célra fejlesztett programok segítségével lehetne egyáltalán keresni az iratok között, de a Kabinetiroda még ezt is megnehezítette, mert a pdf-eket külön szoftveres védelemmel is ellátták, amit csak jelszóval lehetne feloldani, de a jelszót nem adták meg Joónak.

Joó elmondása szerint ráadásul még csak nem is adták át neki az összes, kiperelt iratot. A Kabinetiroda és a Századvég szerződése szerint a Fideszhez nagyon közeli kutatóintézet havonta 12 közvélemény-kutatást végzett, és ugyanennyi szakpolitikai tanulmányt készített, vagyis összesen több mint háromszáz ilyennek kéne lennie a Joónak átadott iratanyagban. Abban viszont összesen csak 24 tanulmány volt. (Via A TASZ Jelenti)

A TASZ kérdéssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához az ügyben, és már választ is kapott:

“A Miniszterelnöki Kabinetiroda jogi képviselője a cikk megjelenése után arról tájékoztatta ügyfelünket, hogy álláspontja szerint szerint a minisztérium eleget tett az ítélet szerinti adatkiadási kötelezettségének, a hiányolt dokumentumok tekintetében pedig nem minősül adatkezelőnek.”

444.hu

Megosztás

Related posts