Ingyen sem vesznek át hulladékpapírt

Megosztás

Mivel a szállítás és a csomagolás meghatározó alapanyaga a papír, az iparban és a kereskedelemben hatalmas mennyiségű hulladékpapír halmozódik fel. Ennek mértékét jól mutatja, hogy Magyarországon a lakossági szelektív gyűjtésből származó papírhulladék mintegy tízszerese képződik vállalkozásoknál – írta a g7.hu.

Egy zöldségeshez vagy egy autószerelőhöz alapvetően kartondobozokban érkeznek az áruk. Miután ezeket kipakolták, a papírhulladékot külön válogatva eljuttatják egy hulladékkezelőhöz. A szelektív gyűjtéshez nem is feltétlenül kell környezettudatosnak lenni, a leadott papírért ugyanis számottevő pénzt fizet a hulladékkezelő.

A rendszernek mindenki számára van előnye: a zöldséges pénzt kap, a hulladékkezelő pedig profittal adja tovább az összegyűjtött papírt az újrahasznosító papírgyárnak. Ezen felül a környezetet sem terhelik azzal, hogy égetőben ég el a papír vagy árokpartra szórják szét. Az iskolai papírgyűjtésnek hasonló előnyei vannak: az osztályok pénzt tudnak gyűjteni, a hulladék újrahasznosul, ráadásul a gyerekek környezettudatos szemlélettel gazdagodnak.

Az elmúlt hónapokban azonban drasztikus változás érte a rendszer fő motiváló erejét, a pénzt, pontosabban a papír árát, így az egész papírhulladék-gazdálkodás összeomlóban van. A papírválság egész Európát érinti: a lakosság által gyűjtött vegyes papír ára látványos zuhanásba kezdett 2017 őszén. Ezt követően stabilizálódott az ára 2018 végén, az elmúlt hónapokban azonban folytatódott az esés, tavaly ősszel már negatív értéket vett fel a vegyes papír ára, és azóta is tovább zuhan.

További érdekes adatok a problémáról.

Megosztás

Related posts