Migránspánik: több százan tiltakoztak az ázsiai vendégmunkások ellen

Megosztás

Székelyföldön a Maszol hírportál arról írt, hogy feszült a hangulat a Hargita megyei Gyergyóditróban, mert az a hír terjed, hogy migránsokat telepítettek a községbe. Egy olvasójuk szólt, hogy a helyiek egy része a közösségi oldalakon szervezkedik, és tiltakozni akar a szerdai tanácsülésen – végül 300 ember vonult fel a Művelődési Ház előtt.

Egy helyi nő azt mondta a lapnak:

„Migránsmentes Ditrót akarunk. Nem fogjuk engedni, hogy elvegyék, ami a miénk.”

Persze nem menekültek érkeztek a településre, hanem két Srí Lanka-i pékmester, akit az egyik helyi pékség alkalmaz 10 napja. A román munkaadók ugyanis egyre több EU-n kívüli embert alkalmazna a hazai munkaerőhiány miatt. (2019 első 6 hónapjában közel 13 ezer EU-n kívüli ember kapott engedélyt munkavégzésre, míg 2018-ban összesen 11 ezren érkeztek. A kormány 2020-ra 30 ezer főben maximálta a nem EU-s állampolgárságú munkaerő számát.)

Köllő Csaba, a pékség tulajdonosa a lapnak azt mondta: szerinte személyes konfliktus és rosszindulat állhat a vádak mögött. 10 éve működik a péksége, ezalatt volt náluk többek között magyarországi, svájci pékmester is, de soha senkinek nem jutott eszébe migránsveszélyt kiáltani. „Nem letelepedni jöttek ide, család nélkül érkeztek, képzettek és az első tapasztalataink szerint megbízhatóak” – mondta el a két vendégmunkásról a tulaj, aki szerint egyszerűen nem volt szakképzett munkaerő a környéken. Emlékeztetett, hogy sok ditrói más országban keresi a kenyerét, és ha őket is így fogadták volna külföldön, most nagy bajban lennének. Mint mondta:

„Az emberek egyszerűen nincsenek tisztában a migráns szó jelentésével. Ilyen alapon bennünket is így lehetne nevezni, amikor külföldre megyünk dolgozni. Panaszkodni, pletykálni nagyon tudnak az emberek. Én szembesültem a szakemberhiány problémájával, megoldást kerestem és találtam erre. Nem tettem semmi rosszat, nem követtem el törvénytelenséget.”

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere azt mondta, szerdán a havi rendes tanácsülésére készül a helyi önkormányzat, és nem pontosan érti, mit szeretnének azok, akik oda akarnak menni, sajnálja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”.

2017 végén a magyarországi Perbálon hívtak rendőrt három Srí Lanka-i egyetemistára, akik egy lakóotthonba mentek önkénteskedni. (Maszol)

Frissítés:

Az önkormányzat meghallgatta panaszokat, és megállapodtak, hogy a megoldáskeresés érdekében szombaton falugyűlést fognak tartani. A két Srí Lanka-i pékmester alkalmazása ellen tiltakozóknak, Bíró Károly római katolikus lelkész volt a szószólója, aki arra kérte a híveket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, de tartsanak ki mindaddig, míg akaratuk érvényesülni fog. Előbb néhány társával jelent meg a helyi képviselő testület akkor kezdődő soros ülésén, majd többen bevonultak. Elhangzott, hogy a helyiek korábbi szomorú események tapasztalata miatt félnek az idegenektől, az ismeretlentől, és azt kérték, hogy a pékség helyi embereket alkalmazzon.

Puskás Elemér elmondta, hogy polgármesterként hivatalosan nincs beleszólása abba, hogy egy cég kiket alkalmaz. Ha bármilyen határozatot hozna ez ügyben az törvénybe ütközne. Ugyanakkor felvetette, hogy a felháborodók miért nem kezdeményeznek „szemétmentes Ditrót”, „családon belüli erőszakmentes Ditrót”, vagy „falopásmentes Ditrót”. Elhangzott, hogy a Ditrói Pékség tulajdonosai nem tettek le azon szándékáról, hogy további 5 vendégmunkást foglalkoztassanak. Végül arról született döntés, hogy szombaton 10 órakor lakossági fórumot tartanak a közösséget megosztó kérdésben.

Megosztás

Related posts