Kubatov-listák, fénymásolt ajánlóívek kerültek elő az egri polgármesteri hivatalban

Megosztás

“Egyértelműen kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal” – írja az Ungár Péter tulajdonában lévő Egri Ügyek egy paksaméta alapján, ami a cikk szerint a polgármesteri hivatal egyik szekrényéből került elő. A korábban fideszes vezetésű városban tavaly októberben a jobbikos Mirkóczki Ádám lett a polgármester.

A 2014-es papírok ránézésre egyértelműen a hírhedt Kubatov-listák: választópolgárok listázva mindenféle személyes adattal, hozzá pontozásos értékelés, hogy mennyire lelkes, lojális, aktív, stb. Ezek alapján “pontosan be tudják azonosítani bárkiről, hogy milyen mértékben mozgosítható a Fidesz érdekében, mire használható fel. Például a párt noszogatására megy el csak szavazni, vagy önként és dalolva, sőt, lehet még ingyen aktivistáskodik is nekik”

– írja a lap.

Az Egerben most előkerült papírokon látszik, ahogy az egri választópolgárok neve, és más személyes adatai mellett azt is jelölték egy hetes listán, hogy a Fidesz szempontjából mennyire elutasító az illető, vagy odaadó. Egy papíron az látszik, mintha korábbi, (2014-es?) listát frissítenének, például azzal, hogy meghalt-e az illető, vagy él még.

A papírok között van kimutatás arról, ki mennyi ajánlást hozott, de van lista arról is, hogy várhatóan miként fog viselkedni az illető a szavazás napján, hogy elmenne-e egyáltalán szavazni. EZ nyilván azért értékes információ, mert így a szavazás napján az aktivisták tudják, kikhez érdemes elmenni, hogy noszogassák.

Mirkóczi csütörtök délután tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a helyi politikatörténet legnagyobb botrányának nevezte az esetet, és azt mondta:

Évek óta beszélnek róla, hogy a Fidesz a legaljasabb módszerektől sem riad vissza, amikor egy választáson akár ellenfeleket kell ledarálni, akár magának törvénytelen előnyöket szerezni. Erről Magyarországon először Egerben kerültek elő komplett bizonyítékok (…). Mielőtt a Fidesz azt hazudná, hogy ez a mi kreálmányunk, szeretném hangsúlyozni, hogy nyilvánvalóan a választási sokkból és az irodák figyelmetlen kisöpréséből fakadóan maradtak a dokumentumok az egyik alpolgármesteri iroda szekrényének mélyén.

Mirkóczi arról is beszélt, hogy a két talált “vaskos” dosszié fideszes szórólapokat, érvelőkártyákat és Nyitrai Zsolt ajánlóíveinek több oldalas fénymásolatát is tartalmazza, ezenkívül az egri önkormányzat és polgármesteri hivatal dolgozóinak személyes adatai is megtalálhatók benne. Jelezte azt is, hogy a Btk szerint a megtalálható listák a személyes adattal való visszaélés és csalás vétségét is kimerítik. Mirkóczi felszólította a helyi közgyűlés fideszes képviselőit, hogy kérjenek bocsánatot a megyeszékhely lakosságától és adják vissza a tisztségüket.

index.hu

Megosztás

Related posts