Hazugság a koronavírusról – átverés terjed a neten

Megosztás

Több ismert kamuzós oldalon a Kínából eredő koronavírust vették alapul egy új “hírhez”. Nagy butaságokat állítanak be, de így is sokan vannak, akik elhiszik, és megosztják a közösségi oldalakon és e-mailben. Ezzel viszont ők is a hazugság terjesztőivé válnak – írja a hvg.hu.

Nem kellett sokat várni, hogy az álhírgyárosok a kínai koronavírusra fűzzék fel egy újabb hazugságukat: az ismertebb oldalakon már terjednek a fertőzéssel kapcsolatos hajmeresztő állítások, melyek egyike, hogy a kórokozót szándékosan eresztették a világra.

A kamuhír legyártói – hogy a valóban zajló amerikai-kínai kereskedelmi háború kontextusában hitelesebbnek tűnjenek – még azt is beleírták a “tájékoztatásba”, hogy a koronavírus Kína lakosságának elpusztítása miatt készült, és ugyancsak ezzel akarják megroppantani az ázsiai ország teljes gazdaságát. A lapok mindezekért egy “szűk elit csoportot” tesznek felelőssé.

A kamuhírben több mondat nagy betűkkel van megírva, jellemzően helyesírási hibákkal, és természetesen egyetlen szavahihető külföldi hírforrásra sem hivatkoznak a “szakértők”. A hír vége felé még apró pánikkeltésről olvashat az ilyen írások célközönsége: arra figyelmeztetnek ugyanis, hogy a vírus a kínai holmikon át is terjedhet.

Az írás felesleges hangulatkeltés, de sokan így is elhiszik, a bejegyzést pedig megosztják a közösségi oldalakon. Aggodalomra ad okot az is, hogy egyes keresztény Facebook-csoportokban, illetve ugyanilyen oldalakon azt terjesztik, hogy a hívők nem fertőződhetnek meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészen más módszereket javasol a koronavírus-fertőzés elkerülésére.

Megosztás

Related posts