Gólkirályaink sorsa üzenet a magyar focinak

Megosztás

El tudjuk képzelni, hogy Lewandowski tavasszal már a Bundesliga II-ben folytatja? Mert az OTP Bank Liga góllövőlistájának vezetője, Feczesin Róbert néhány napja a másodosztályú Vasast választotta.

A párhuzam a provokáláson kívül mégsem állja meg a helyét, inkább sajátos segélykiáltás, mert a 2000-es évek magyar gólkirályaink sorsa a trendekkel összevetve inkább a bajnokság erejéről mond ítéletet. Illetve rávilágít, nem kecsegtet jó kilátásokkal, hogy az árral szemben úszunk.

Kabát Péter, Tököli Attila, Kenesei Krisztián. Velük kezdődik 21. századi gólkirályaink listája. Mindannyiuk évtizedes szinten számított meghatározó egyéniségnek a hazai közegben. Számukra még a válogatott meghívót, ha nem is állandó jelleggel, de értelemszerűen kézbesítette a postás.

A következő széria tagjai ezt már nem mondhatták el magukról. Tóth Mihály, Rajczi Péter, Waltner Róbert is jól csengő névnek számított a határainkon belül, de már csak mutatóban számítottak rájuk a kapitányok, ha egyáltalán, mert a címet kétszer is elhódító Bajzát Péter sosem mutatkozott be címeres mezben. Az újabb korszakhatárt Nikolics Nemanja jelölte ki, aki kivételt képez az elmúlt húsz esztendő győztesei között, mert majdhogynem mindannyian megkapták a lehetőséget külföldön, de egyedül ő nem került vissza rövid időn belül az NB I-be, hanem továbblépve is tartósan bizonyított. Rajta kívül a 2010-es években előtérbe kerülő légiósok sem tudták áttörni a gátat, ahogy az egyre szolidabb terméssel csúcsra érő magyar csatárok sem.

A teljes cikk az M4Sporton olvasható.

Megosztás

Related posts