Ez a különbség Győr és Miskolc között: csak a béremelés évi 60 ezer forint lehet az Audinál

Megosztás

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) képviselői átadták a győri Audi vezetésének a bérkövetelésüket: kétszámjegyű béremelés idén és jövőre, megemelt lojalitási bónusz és béren kívül juttatás, a mozgóbér növelése, és egyszeri, 200 ezer forint minden dolgozónak, mindkét évben. Legfontosabb követelésük a foglalkoztatási garancia biztosítása. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30. – számolt be a portfolio.hu.

„Alapbéremelés tekintetében az előző bérmegállapodást alapul véve egy kombinált béremelést tartunk megfelelőnek. Ez alapvetően egy százalékos mértékű, de az alacsonyabb bérrel rendelkező munkatársaink számára kedvezőbb garantált fix összegű alapbéremelést jelent” – írja az AHFSZ. Ami a részleteket illeti:

  • 2020. április 1-től 12 százalékos, de minimum 60 ezer forintos alapbéremelés
  • 2021. április 1-től 11 százalékos, de minimum 65 ezer forintos alapbéremelés

A portfolio.hu forrása szerint az AHFSZ javaslata, hogy az alsó és felső sávhatárok is az alapbér emelések mértékével emelkedjenek. Lojalitás bónusz fejlesztéseként a szakszervezet javaslata, hogy az Audi Hungarianál munkaviszonyban eltöltött 5. évtől havonta 6 000 forintról induljon, majd ezt követően minden évben 3 000 forintos lépcsőkkel emelkedjen a bónusz összege.

„A jubileumi bónusz értékének megőrzése csak az évenkénti indexálással lehetséges, ezért annak összegét szükségesnek látjuk megemelni minden évben a munkáltatóval közösen megegyezett mértékkel” – írja a szakszervezet.

A mozgóbér esetében a munkatársi visszajelzések is azt mutatják, hogy a korábbi alapbéresítést folytatni kell, ezért az AHFSZ javaslata, hogy a mozgóbérből további 4 százalék kerüljön alapbéresítésre.

A béremelés részeként az Audi Hungária Független Szakszervezete további két elemet emelne be az elkövetkezendő 2 évben, ami idén, illetve 2021-ben is egyaránt 200 ezer forintot jelentene.

A VBK, azaz a Választható Béren Kívüli juttatás mértékére a szakszervezet javaslata a következő:

  • 2021-es évre 460 ezer forint
  • 2022-es évre 510 ezer forint

„A foglalkoztatási garancia, mint csúcs prioritás szerepel a bérkövetelésben az AHFSZ részéről, hiszen munkatársaink hosszútávú foglalkoztatásának biztonsága elengedhetetlen. Az autóipart, illetve a Volkswagen Konszernt és ezen belül az Audi Hungariát érintő változások miatt, még a munkáltatónak is fontos küldetése kell, hogy legyen a vállalat jövőképességének megőrzése, amit csak motivált, megbecsült és a munkahelyeiket biztonságban tudó munkavállalókkal lehetséges elérni” – írja a szakszervezet.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet szerint, a fenti követelés elfogadásával mind a munkatársaink elégedettsége, mind a vállalat gazdaságossága elérhető. A munkatársi jövedelmek attraktivitása, valamint szakembereink lojalitása hosszútávon megőrizhető a konszern más telephelyeihez történő bérfelzárkózás folytatásával. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30.

Az AHFSZ teljes anyaga elérhető a szakszervezet hivatalos Facebook-oldalán.

Megosztás

Related posts