Magyarországot tartják az EU második legkorruptabb országának

Megosztás

Továbbra is hazánk számít az Európai Unió egyik legkorruptabb országának – derült ki a Transparency International jelentéséből.

Ebben ismét kiszámolták a Korrupció Érzékelési Indexet (CPI), ami üzletemberek és szakértők érzékelése alapján mutatja a közszektor korrupciós fertőzöttségét.

Magyarország 2019-ben 44 pontot kapott a százas skálán, ahol nulla pont jár a legkorruptabb, és száz a legtisztább országnak.Ez két ponttal és hat helyezéssel rosszabb a tavalyi eredménynél, és arra elég, hogy – Romániával holtversenyben – a 70. helyen álljunk a 180 országot vizsgáló felmérésben. Világviszonylatban tehát Magyarország közepesen korrupt országnak számít, az EU-ban viszont rosszabbul állunk az összes visegrádi országhoz képest és a velünk együtt, 2004-ben csatlakozott országokhoz képest is. Összességében egyedül Bulgáriában rosszabb a helyzet.

A Transparency szerint „a korrupció átszövi az állami működés jelentős és a gazdaság egy részét, továbbá az intézményrendszer átláthatatlanul működik, és nem elszámoltatható. A közbeszerzések rendszere erősen torzított; a koncentrálódást mutatja, hogy a kormányhoz kötődő oligarchák egyre több megbízást nyernek, és az egyajánlatos beszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb”.

A jelentés arra jutott, hogy „Magyarországon az elmúlt évtizedben a korrupció végletesen központosítottá vált” – írta a 444.hu.

Megosztás

Related posts