Negyed évszázad után újra megszólal az ózdi gőzduda

Megosztás

Ózdon 1910-től naponta többször egy gőzduda megszólaltatásával, ózdi nevén fújással jelezték a gyári műszakok váltakozását egészen 1995-ig.

Az ózdi önkormányzat 2015-ben kapta meg a gyár terület tulajdonosától a régi gyári dudát. Janiczak Dávid polgármester erről akkor hírt is adott közösségi oldalán, és folyamatosan keresték a lehetőségeket a megszólaltatásán.

Több erőműben is kipróbálták, majd felújításon is átesett. Végül egy uniós projekt adta a lehetőséget, hogy kiépítsék azt a magasnyomású levegővel működő rendszert, minek köszönhetően ma már újra fújnak Ózdon.

A polgármester így nyilatkozott: Jómagam is emlékszem gyerekkoromból a gyári duda hangjára. Ez egy ózdi ember lelkébe, emlékébe beleég, és sosem felejti. A mai fiatalok sajnos már nem hallhatták, így számukra bizonyára újdonság, számunkra, és főként azok számára, akik dolgoztak a gyárban, egy nosztalgikus, szép emléket idéző hang, ami mindig a lüktetést, a fejlődést, a biztonságot jelképezte.

2020. január 16-ára kaptak meg minden szükséges engedélyt a megszólaltatáshoz, a rendszer működéséhez, így 17-étől jelenleg naponta kétszer 14 órakor és 18 órakor szólal meg a Távhő üzemének kéményére helyezett duda a volt gyár területén.

Hangja más, mint egykor volt, ugyanis a nagy nyomású forró gőz helyett sűrített levegő működteti, de talán így is szép emlékeket idéz, és egy-két nosztalgikus mosoly felsejlik az ózdi járókelők arcán mikor meghallják a rég nem hallott hangot.

Forrás: 3600.hu

Megosztás

Related posts