Tíz év alatt 60 százalékkal drágultak az albérletek

Megosztás

Budapesten átlagosan 10, a megyeszélhelyeken 11 százalékkal emelkedtek az albérletárak tavaly január óta – írja az Ingatlan.com elemzése. Mindez egy hosszabb folyamat része, hisz 2007 és 2019 harmadik negyedéve között 60 százalékosnál is nagyobbat nőtt a magyarországi albérletek átlagára. Az Eurostat statisztikái szerint ezzel Magyarország dobogós a drágulás tekintetében az EU-ban, igaz, „csak” bronzéremre futja: Csehországban 80, Litvániában több mint 100 százalékos áremelkedést mértek.

„A kiadó lakások átlagos bérleti díja Budapesten idén januárban 165 ezer forint volt, ami 10százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyeken pedig 11százalékkal 100 ezer forintra nőtt a havi díj” – írja a közlemény.

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint az emelkedés annak köszönhető, hogy „Magyarországon jelentősen növekedett a bérszínvonal”, ergo a tulajdonosok többet kérhetnek a bérlőktől, mint korábban – és hát kérnek is. Balogh szerint a magas ingatlanárak is hatnak az árakra: a nagyvárosokban költözők eleinte inkább bérelnek, semmint vásároljanak, ezzel tovább duzzasztva az amúgy is hatalmas piacot. A portál közleményében ugyanakkor kiemelik: vannak olyan budapesti kerületek, ahol egyszerűen megállt az áremelkedés.

Megosztás

Related posts