Újabb vidéki ellenzéki győzelem, Sajószentpéteren is kikapott a Fidesz

Megosztás

A múlt vasárnaphoz hasonlóan most vasárnap is időközi önkormányzati választást tartottak több településen. Köztük a Szolnok megyei Törökszentmiklóson is, ahol a város 1. számú választókerületében futottak neki újra, hogy képviselőt válasszanak, miután tavaly szavazategyenlőség alakult ki – tudósított az Index.

Volt tétje: az ellenzéki vezetésű település testületében éppen egy képviselő hiányzott a minősített többséghez a fideszes képviselőkkel szemben. És nem sokkal az urnazárás után kiderült:

KIKAPOTT A FIDESZ JELÖLTJE, DR. PATAKY TIBOR, ÉS AZ OTTHONUNK SZENTMIKLÓS EGYESÜLET JELÖLTJE, MÉSZÁROS ZOLTÁNNÉ GYŐZELMÉVEL MEG IS VAN AZ A MINŐSÍTETT TÖBBSÉG.

A Fideszes jelölt már gratulált is a győztesnek Facebookon. Mészáros Zoltánné 318, míg Pataky Tibor 240 szavazatot kapott.

Törökszentmiklós a fideszes Boldog István választókerületének központja, ahol önkormányzati képviselő a meghosszabbított előzetesét töltő Fehér Petra, Boldog István mindenese is. Az őket érintő, pályázatokkal, közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyről így írt bővebben a lap.

A tavaly őszi önkormányzati választáson Törökszentmiklóson egyesületi színekben indultak a kvázi összellenzéki jelöltek a Fidesz jelöltjeivel szemben. Volt tőlük független jelölt néhány választókerületben, de a polgármesteri poszt mellett az összes választókerületben csak a Fidesz és a Otthonunk Szentmiklós Egyesületet indított jelöltet. Az utóbbi egyesület nevében induló, korábban jobbikos támogatással polgármesterséget szerző Markót Imrét újra megválasztották polgármesternek, és csapata négy egyéni körzetet szerzett, plusz egy képviselőjük jutott be a testületbe listáról, míg a Fidesz három egyéni körzetet vitt, és két listás mandátumot szerzett.

Egy választókerületben pedig szavazetegyenlőség alakult ki.

A – polgármesterrel együtt – 12 fős testületben 6-5 lett az arány az ellenzék javára tavaly ősszel. Az pedig, hogy az utolsó képviselő fideszes vagy ellenzéki lesz, azért volt fontos, mert a 12 fős testületben a minősített többséghez 7 fő kell, így ha elviszik a körzetet Markóték a Fidesz elől, megvan a minősített többségük.

A minősített többség egy sor döntés megszavazásához szükséges:  rendeletalkotáshoz, szervezeti és működési szabályzat elfogadásához, intézményvezetői kinevezésekhez például. De az alpolgármester megválasztásához is szükség lenne rá, mivel jelenleg nincs a településen alpolgármester, ami miatt a Kormányhivatal már fel is szólította az önkormányzatot, hogy a törvényességet állítsa helyre.

A Sajószentpéter 5. számú egyéni választókerületében is azért volt időközi választás, mert októberben szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a jelöltek között. Az időközi választáson nyolc jelölt indult, és 1054-en szavazhattak. Végül Oláh István (MSZP-DK) és Plopp Attiláné (Fidesz-KDNP) jelöltek előtt végül Kocsi Tibor, a Zöldek Pártja jelöltje nyert.

Megosztás

Related posts