A miskolci kórházban kivették a petevezetékét, amit három évvel később tudott csak meg

Megosztás

Hetek óta napirenden van annak a fiatalasszonynak az ügye, akinek minden valószínűség szerint mindkét petevezetékét kivették, ráadásul a tudta nélkül. Lapunk hosszú időn át dolgozott, hogy minden szálat kibogozzon, és megalapozottan írhassunk a történtekről, ami közben az egész ügy politikai síkra került, az ellenzék támad, a roma szervezetek pénteken tüntetést tartottak – miközben Adrienn nem roma –, mindez pedig pont a tényekről vonja el a figyelmet. Aminek bemutatása lehet az egyetlen eszköze, hogy a gyermekre vágyó feleség sorstársai soha ne kerülhessenek hasonló helyzetbe.

A 26 éves Adrienn csak nemrég szembesült azzal, hogy három évvel ezelőtt mindkét petevezetékét eltávolították. Nemhogy beleegyezést nem kértek tőle, még csak nem is tájékoztatták a szakmailag teljesen indokolatlan beavatkozás előtt és után sem, amivel az önrendelkezési és a tájékoztatáshoz való jogát sértették meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház körül hetek óta zajló botrányok közül ez az egyik legmegrázóbb, emberi történet. Hogy orvosi fásultság vagy a beavatkozást elrendelő főorvos információink szerint kollégái előtt is ismert romagyűlölete volt-e az oka a teljességgel megmagyarázhatatlan beavatkozásnak, egyelőre tisztázásra vár. 

Adrienn még 15 évesen ismerkedett meg párjával. Nagy szerelem volt, házasság lett belőle, ő 18, a férje 23 éves korában járt, amikor elhatározták, hogy gyereket szeretnének. A következő években a lánynak öt alkalommal sikerült is teherbe esnie, de rendre meg kellett élniük azt a fájdalmat, amely talán egy gyermekre vágyó pár életének legnagyobb tragédiája: Adrienn minden alkalommal elvetélt. Amikor hatodik alkalommal ismét kimutatták, hogy új életet hord szíve alatt, kisebb hasi fájdalmai támadtak. Orvosa azt tanácsolta, menjen be a kórházba megfigyelésre. 

Ezzel vette kezdetét a józan ésszel felfoghatatlan eseménysor.

Az akkor 23 éves lánynál 2016 októberében a főorvos méhen kívüli terhességet diagnosztizált. Bár ezt utólag a szövettani lelet nem igazolta, Adriennt szinte azonnal műtőasztalra fektettek, és annak ellenére, hogy méhen kívüli terhesség nyomát nem találták, kivették az egyik petevezetékét, a másiknak pedig egy ciszta miatt egy 3 centiméteres szakaszát távolították el, végérvényesen megfosztva a lányt a lehetőségtől, hogy természetes úton teherbe ehessen. Úgy tudni, hogy még egy küretet is végeztek, ami felveti a gyanút, hogy a már megfogant magzatát is elvették.

Feltehetően rasszista alapon távolíttatta el egy főorvos egy 26 éves nő petevezetékeit a Borsod-Abaúj–Zemplén Megyei Kórházban – írja a 168 óra a nő beszámolója és a birtokukba került szövettani dokumentumok alapján. A főorvos állítólag teljesen indokolatlanul adta ki a rezidens orvosnak, hogy távolítsák el a nő petevezetékeit azzal a felkiállítással, hogy:

„vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!”

Pedig a nő nem is roma és három éven keresztül nem is tudott arról, hogy már egyik petevezetéke sincs meg.A főorvosról több kollégája is állította, hogy nyíltan romagyűlölő, de egyelőre még nem bizonyított, hogy valóban rasszizmusból követte-e el tettét. Az eset három évvel ezelőtt történt, de valaki még csak most tett feljelentést, ezért indult el a nyomozás. 

A 168 óra információi szerint fiatal nő, Adrienn öt vetélés után egy újabb várandóságot kísérő hasi görcsök miatt kereste fel a kórházat, ahol ultrahanggal rögtön megállapították, hogy méhen kívüli terhességről van szó és a nőt a műtőasztalra fektették. Bár a méhen kívüli terhességnek nyoma sem volt, eltávolították a bal oldali petevezetéket, a jobb oldali petevezetéken pedig cisztát találtak. Ekkor hangozhatott el a főorvos rasszista mondata, miszerint távolítsák el mindkét petevezetéket. Végül a jobb oldalit nem távolították el teljesen, de olyan mértékben csonkolták, hogy már nem töltheti be a funkcióját, ezzel pedig teljesen elvették az esélyt attól, hogy Adriennek természetes úton gyereke születhessen. 

„Az orvosi dokumentációkról több független szülész-nőgyógyász szakorvost kérdeztünk meg, akik egyhangúlag azt mondták, hogy a drasztikus beavatkozásnak semmilyen szakmai indoka nem volt” – írja a lap.

A főorvos feltételezésével ellentétben Adrienn nemhogy csak nem volt roma, de nem is értesítették arról, hogy eltávolították a petevezetékeit, ezért a férjével tovább próbálkozott, hogy gyereke lehessen. Akkor értesült arról, hogy mi történt vele, amikor valaki feljelentést tett a főorvos és a kórház ellen, a rendőrség pedig beidézte. Ekkor nézett utána az interneten annak, hogy miért nyomoz a rendőrség és derült ki, hogy mi történt vele.

444.hu

Megosztás

Related posts