Ennyi marad a minimálbérből a nagybevásárlás után

Megosztás

Magyarországtól Szlovákia, Horvátország és Görögország lakossága is jobban jár a fizetésével, derült ki egy kutatásból. A Picodi.com azt vizsgálta, vajon a különböző országokban mennyire lehet kijönni a minimálbérekből. Arra voltak kíváncsiak, egy alapélelmiszerekből álló, kb egy hónapra elegendő ételt tartalmazó vásárlói kosár a fizetés hány százalékából szerezhető be.

Az eredmények szerint Magyarországon több mint 23 ezer forintból jön ki egy kosár, míg a minimálbér nettó 107 ezer forint, vagyis a nagybevásárlás alapételekből a fizetés 21,8 százalékát viszi el (az előző évben ez az érték még 22,7 százalék volt). A kosár inflációja 3,53 százalékos volt egy év alatt.

Ezzel hazánk a vizsgált 54 ország közül a 24. helyre került Hongkong és Románia közé. A számítás szerint a legjobban az ausztrál minimálbérből lehet kijönni (már ami az ételeket illeti), a legrosszabbul pedig az üzbégből; a közép-ázsiai országban olyan alacsonyra lőtték be a minimálbért, hogy több mint a kétszeresét kell elkölteni havonta csak az alapélelmiszerekre (ennek magfelelően a funkcióját sem tölti be, kérdés, minek van egyáltalán) – írta az Index.hu.

A teljes lista a fenti linken megtekinthető.

Megosztás

Related posts