Egy éves a nyilvános körözési toplista. Mi lett a tavaly bemutatott 50 arccal?

Megosztás

Január végén lesz az első évfordulója a magyar körözési toplista felállításának: egy éve vadássza a rendőrség Magyarország 50 legkeresettebb bűnözőjét a police.hu-n tablóba rendezett, áttekinthető és könnyen kezelhető adatlapok közzétételével is – írja az index.hu.

Amikor a toplistát először tették ki, megnéztük, kik kerültek fel rá, most pedig, egy év elteltével, újra átböngésztük, hogy kiderüljön, mi változott, kiket foghattak el azóta, kik az új arcok, még mindig igaz-e, hogy nők csak mutatóban vannak a toplistán, és ritka az olyan szökevény, akinek a kezéhez vér tapad.

A tabló elég nagyot változott, de arról azért messze nincs szó, hogy teljesen lecserélődtek volna a szereplői: nagyjából egyharmada új, kétharmada a régi. 17 név hiányzik az eredeti toplista nevei közül, és 17 új név jelent meg. Ez viszont nem jelenti azt, hogy 17 bűnözőt fogtak el, és az ő helyüket töltötték fel új emberekkel. A valóság nem áll messze ettől, de a helyzet egy fokkal bonyolultabb.

A toplistáról nem feltétlenül csak azoknak a neve kerül le, akiket elfogtak: vannak olyanok, akiket továbbra is keresnek, de az 50-es tablóról átmenetileg lekerülnek, hogy átadják a helyüket másoknak, olyanoknak, akiket az adott pillanatban valamiért fontosabb ott szerepeltetni. Gál Kristóf rendőr alezredestől, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk:

  • a 2019. január 29. és 2020. január 6. közötti időszakban a jelenleg látható 50 emberen túl további 23 körözött személyt jelenítettek meg a toplistán.
  • 15-en vannak azok a körözött személyek, akiket elfogtak ezalatt.
  • Közülük 6-an Magyarországról, 9-en külföldről kerültek elő.
  • A külföldi rejtekhelyek elég változatosak: Írország, Anglia, Franciaország, Németország, Csehország, Ukrajna és az Amerikai Egyesült Államok szerepelt a repertoárban.

Az ORFK szóvivője szerint az eltelt első évben több olyan lakossági bejelentés is érkezett, amely végső soron a keresett személy elfogásához vezetett.

Ezek pontos közlése viszont a rendőrség szerint “az adott eljárást, a bejelentő személyét, illetve a nyomozástaktikát is veszélyeztetné”, ezért a részletekről nem beszélnek. Egy kivétel azért akadt, amikor nem kellett ilyen érdeksérelemtől tartani, és beszámoltak az esetről: rögtön a toplista elindításának harmadnapján, 2019. január 31-én lakossági tipp alapján fogtak el a Tolna megyei Nakon egy olyan 43 éves férfit, akit több mint 9 éve kerestek kábítószer birtoklása miatt.

A lecserélődött szereplők ellenére a toplista alapjellemzői nem változtak sokat. 

  • A legkeresettebb ötven bűnöző közül a legtöbbet továbbra is valamiféle csalás miatt (is) keresik. Az 50-ből 17-re igaz ez számításaink szerint.
  • A második leggyakoribb bűncselekménytípus a kábítószerrel kapcsolatos: birtoklás, kereskedelem vagy új pszichoaktív anyaggal visszaélés. 14 ilyen esetet számoltunk össze.
  • A túlnyomó többség magyar állampolgár. Külföldi állampolgárból ahogy tavaly, most is három van a listán: egy tunéziai és két ukrán, de az ukrán állampolgárok közül is az egyiknek magyar neve van.
  • Az esetek jóval több mint felében jogerős ítélet született már az illető ellen. Ilyenkor az alapbűn mellé az is felkerül a számlára, hogy nem vonult be a börtönbe, amikor kellett volna. Vannak néhányan olyanok is, akik konkrétan fogolyszökést követtek el. A toplista egyik új szereplője, a különösen veszélyesnek elkönyvelt, kábítószer-kereskedelem miatt körözött Sütő Csaba például házi őrizetben volt Siófokon, amikor tavaly február 18-án levette valahogy a lábáról a nyomkövetőjét, és felszívódott.
  • Nők még mindig szinte csak mutatóban vannak a legkeresettebb bűnözők között: 6-an az 50-ből. 

A cikk izgalmas folytatása itt olvasható.

Megosztás

Related posts