Az EU-ban hivatalosan is kimondták: Magyarországon romlott a jogállamiság

Megosztás

Hatalmas többséggel, 446 igen és 178 nem szavazat ellenében a módosítóval együtt elfogadta az állásfoglalást a Magyarország és Lengyelország ellen a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye alapján indított eljárás ügyében az Európai Parlament (EP).

Az EP kimondta, hogy a jogállamiság helyzete Magyarországon és Lengyelországban is romlott.

Ugyancsak nagy többséggel elfogadták azt a módosítót is – írja a hvg.hu –, amellyel az EU-s költségvetési támogatás folyósítását a jogállam tiszteletben tartásához kötné. Ezt a szándékot korábban a Orbán-kormány hevesen bírálta. A határozatot a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselői is támogatták. A plenáris szavazáson egyébként összesen 665 képviselő vett részt, 41-en tartózkodtak, néhányan pedig felállva tapsoltak a határozat elfogadása után.

A képviselők egyúttal felszólították a soros EU-elnök Horvátországot, ne hagyják veszni az ügyet, mert eddig semmi nem történt Lengyelország és Magyarország ügyében.

Rendszeres meghallgatások kellenek, az EU Tanácsa pedig készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, konkrét határidőkkel, amiket végre is kell hajtani.

A magyarok és a lengyelek kölcsönösen meg fogják védeni egymást – erre Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel ,miniszterelnök kabinetje is ígéretet tett – ezeken a szavazásokon, amit az Európai Tanács is nehézségként értékel, és úgy lehet kijátszani, hogy egyszerre szavaznak a két országról, hiszen az éppen érintett ország akkor amúgy sem voksolhat. Vagyis így két országot kizárnának, aminek jogszerűségét az EU-n belül is vitatják. 

Bár a leggyakrabban a szavazati jog megvonását emlegetik szankcióként, az is lehet, hogy az adott ország képviselőit egyszerűen nem hívják meg fontos találkozókra. Az csak egy jelképes szankció, ha nem fordítják le az uniós dokumentumokat a megbüntetett kormány országának nyelvére.

168ora.hu

Megosztás

Related posts