Lemondott a teljes orosz kormány

Megosztás

Alig két órával azután, hogy Vlagyimir Putyin államfői beszédet intézett a törvényhozáshoz,

A kormányfő Putyinnal találkozva közölte:

„Ezek a változtatások, miután életbe lépnek – és ez minden bizonnyal megvitatásuk után meg is történik – jelentős változást hoznak nemcsak az alkotmány több cikkelyében, de a hatalmi egyensúly egészében is, tekintettel a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalomra is.

E tekintetben, nyilvánvaló, hogy nekünk – Oroszország kormányának – kötelességünk lehetőséget adni az elnöknek a szükséges lépések meghozatalára, és a jelen körülmények között, úgy vélem, a leghelyesebb, összhangban az alkotmánnyal, ha a teljes kormány benyújtja lemondását” – idézte Medvegyevet a Kommerszant.

Egyelőre a kormány ügyvezetőként hivatalban marad.

Putyin megköszönte a munkát Medvegyevnek és kormányának. Elégedett volt a kormány tevékenységével noha „nem sikerült minden, de minden sosem sikerülhet teljes egészében”. Az elnök minden kormánytagot arra kért, lássa el feladatát az új kormány hivatalba lépéséig.

Putyin a hatalmi struktúra átalakítását vázolta fel beszédében, közölve, hogy a jövőben erősebb parlamentre van szükség, amely több beleszólást – és ezzel felelősséget – kap a kormány kialakításában és a kormányzat politikájában. 

Jelenleg a kormány az elnöknek felel. A jövőben a kormányfő és a kormány tagjainak kiválasztásában kapna a törvényhozás alapvető szerepet, az általuk megszavazott személyeket az elnök köteles lesz beiktatni.

Putyin szerint az ország alapvetően továbbra is elnöki köztársaság marad, de a hatalmi jogkörök óvatos átalakításával valóban változik a helyzet a még Borisz Jelcin idején kialakítottakhoz képest.

Továbbra is elnöki jogkör marad a kormány vagy egyes tagjainak menesztése és az erőszakszervezetek vezetőinek kiválasztása és kinevezése, és továbbra is ő a hadsereg főparancsnoka.

„Szép lassan csak elértünk a hatalom átadásának megkezdéséhez”

– mondta egy orosz újságíró arra utalva, hogy Putyin elkezdte kidolgozni a struktúrát, amelyben majd működnie kellene a posztputyini Oroszországnak.

index.hu

Megosztás

Related posts