Tovább akarják korszerűsíteni a személyi igazolványokat

Megosztás

Már több mint 4,6 millió új típusú, azaz 2016. január 1. után kiadott személyazonosító igazolvány van forgalomban – írja a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján a Világgazdaság.

Az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban, a legnépszerűbb funkciók az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés.

A minisztérium közlése szerint az egyik legnagyobb előrelépés, hogy tavaly október 28. óta az újonnan igényelt állandó személyazonosító igazolványok csipje már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is.

Az előző év fejlesztése továbbá, hogy a Magyar Posta ajánlott és tértivevényes küldeményei már e-személyivel is átvehetők. A MÁV-nál tovább bővült az e-személyi felhasználásnak köre: tavaly december 1-jétől meg lehet vásárolni a bérleteket az igazolványhoz kapcsolva, applikáción keresztül is.

A tárcánál jelezték:

A KÖVETKEZŐ 2 ÉVBEN TERVEZIK AZ E-SZEMÉLYI CSIP- ÉS OPERÁCIÓS RENDSZERÉNEK ÉS AZ ALKALMAZÁSNAK A MEGÚJÍTÁSÁT, AZ ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS, VALAMINT A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSI FUNKCIÓ TOVÁBBFEJLESZTÉSÉT, ILLETVE A MOBILTELEFONOK KÁRTYAOLVASÓKÉNT TÖRTÉNŐ HASZNÁLATÁNAK KIFEJLESZTÉSÉT.

Megosztás

Related posts