Ezek a leginkább megtévesztő hazai álhíroldalak

Megosztás

Megtévesztő híroldalakat listázó cikkekkel már többször is jelentkezett az urbanlegends.hu. Ezeken a listákon – a gyanús oldalak url-jeinek összegyűjtésén túl – azt is bemutatta: mire számíthatnak, milyen tartalmakkal találkozhatnak az adott szájtokra tévedők. Most itt a 2020-as összesítés. Akinek fontos, hogy ne butaságok olvasásával töltse a netre szánt idejét, tanulmányozza át alaposan a cikket!

Mit ne várj ettől a listától?

– Továbbra sem ad teljes képet az álhíreket közlő oldalakról. Először is a folyamatosan mutálódó álhíres oldalak világában lehetetlen minden olyan oldalt összegyűjteni, ahol nagy számban jelennek meg kamuhírek. Másodszor a gyűjtésnek nem célja, hogy szimpla url-ellenőrzésre buzdítson, és ennek segítségével automatizálja a hírek csekkolását. Megtévesztő cikkbe szinte bármelyik oldalon belefuthatunk (az újságírói hiba jelenségére és hatására a cikk végén visszatérek), miképp alkalmanként a listázott szájtokon is lehetnek valós hírek.

– A válogatás idén sem foglalkozik a médiafősodor szereplőivel, példáit az úgynevezett alternatív oldalak közül szemezgeti. Ez az önkényes döntés természetesen nem jelenti, hogy a mainstream sajtóban ne lennének megtévesztő, elfogult anyagok, vagy hogy az álhírjelenség csupán a külföldi szervereken futó oldalak jellemzője lenne. Azt gondolom viszont, hogy a mainstream oldalak irányultságát sokkal többen ismerik (és képesek anyagaikat a helyükön kezelni), mint az elmúlt években előmászott, “szürke” hírszektor szereplőinek esetében. És hát – nem utolsósorban – semmi kedvem olyan hitvitákba belemenni, hogy állami propagandát tol-e például a hirado.hu, vagy hogy valóban az érem egyik illetve másik oldala-e az index.hu és az origo.hu.

Mivel több ez a gyűjtés egy egyszerű listánál?

– Példatárat ad a kritikai médiaműveltség fejlesztéséhez. Azáltal, hogy az idei gyűjtés az álhírek és megtévesztő információk jellemzőinek bemutatása felől közelíti a témát, a listán nem szereplő oldalak esetében is segíthet a megtévesztés és a manipuláció felismerésében.

– Url-csekkolás helyett gondolkodásra ösztönöz. Régóta figyelmeztetem az olvasóimat, hogy nem elég telepíteni egy böngészőkiegészítőt, vagy beazonosítani egy url-t egy listáról ahhoz, hogy megtudjuk, megbízható tartalommal van-e dolgunk. Ha a kiegészítő nem jelez be egy cikk alatt, vagy egy domén nincs rajta a kamuoldalas listán, még nem jelenti automatikusan, hogy megnyugodhatunk. A tartalomellenőrzést nekünk kell elvégezni minden egyes cikknél, ahol felmerül a gyanú – ehhez segítséget nyújthat például ez az infografika.

És akkor ennyi felvezetés után jöjjön a 2020-as lista

Az oldalakat idén hat hírkategória alapján mutatom be. Ezek az alábbiak:

  • Kitalált hírek,
  • Kattintásvadász cikkek,
  • Politikailag elfogult tartalmak,
  • Áltudományos cikkek,
  • Konteós cikkek,
  • Szatirikus anyagok.

Az egyes típusok jellemzőinek összegyűjtése után minden kategóriában bemutatok néhány oldalt, ahol ilyen anyagokba futhatunk. Az oldal url-je mögött az alábbi adatok következnek:

– az oldal elmúlt 90 napos globális helyezése (összehasonlításként az Index.hu helyezése: 2547., Urbanlegends.hu: 732 155.) / Forrás: Alexa,
– válogatás a szájt Facebookon népszerű tartalmai közül (zárójelben a facebookos aktivitások száma). Nem mindegyik kiragadott példa álhír, de a legnépszerűbb anyagok között sok a kitalált, klikkvadász, ellenőrizetlen vagy épp elfogult tartalom. / Forrás: BuzzSumo,
– a kategórián belüli sorrend az Alexa nézettségi adatain alapul: a lista elején a legnagyobb forgalmat produkáló oldal szerepel, és onnan haladok visszafelé.

Kitalált hírek

Teljes mértékben kitalált tartalmak, amelyek elsődleges célja hirdetési bevételre váltani a nézettséget.

Így ismerheted fel:

– többsoros, érzelmekre, pénztárcára ható címek,
– a cikk alján – szintén az érzelmeinkre apellálva – megosztásra buzdítanak,
– a hírt közlő oldal neve/url-je gyakran egy valós lap, tévé vagy műsor nevére hasonlít, de nem .hu-s doménvégződése van (hanem például .me, .info, .club)
– a forrás hiányzik, vagy a cikk épp egy másik álhíres oldalra hivatkozik,
– az egyik népszerű átverési mód során a cikkben egy videót kell elindítani, a felvétel azonban – még ha valaki át is rágja magát az elindításához szükséges kérdőíven – nem ad választ a felvetett kérdésre,
– célcsoportjai elsősorban az idősebb netezők, ezért az őket leginkább érdeklő témák dominálnak (például nyugdíj).

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

blikkruzs.me (620 347.)
Népszerű tartalmak a Facebookon 2019-ben: Mészáros Lőrinc: “Azt vallom, hogy egy fillért se kapjon az a nyugdíjas, aki nem dolgozik le legalább 75-80 évet, hiszen csak így tanulja meg a magyar, hogy..” (84 ezer) | Kósa Lajos nyomására eltörli a kormány Koncz Zsuzsa és Kovács Kati beteg gyermekeknek szánt koncertsorozatát... (71 ezer)

index-hirek.me (683 919.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Deutsch: A nyugdíj eltörlését komolyan meg kell fontolni, még akkor is ha ez most fájdalmasan érinti a nyugdíjasokat… (24 ezer) | Könyörgöm, segítsetek megtalálni azt az ámokfutót, aki tegnap elvette tőlem a 7 hónapos terhes feleségem Esztert, miután Ilyen felelőtlen módon balesetet okozott, majd otthagyta meghalni az autóban! Minden megosztás számít! (17 ezer) | Ő az én kislányom Andi, akit idén műtöttek agydaganattal – Nem kérek mást csak tekintsétek meg káprázatos alkotásait és néhány dicsérő szóval adjatok neki erőt a betegséggel való harchoz! (14 ezer)

tv2-most.me (703.552)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Nagy Feró: Én azt mondom, legyen a nyugdíjkorhatár 80 év, akkor majd megtanulja a sok lusta, ingyenélő… (97 ezer) | Jakupcsek Gabi szívszorító üzenetben védte meg az állandó támadásoknak kitett Csillát:- ” Hogy merészeli bárki is, hogy közgyűlölet tárgyává tegye szegény édesanyát! … “ (86 ezer) | Szandi: “Cselekedni kell, nem pedig elmélkedni! Azonnal munkába állítani a nyugdíjasokat a korhatárt megemelni! …” (72 ezer)

rtl-klub.me (724 402.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Segítsünk a neurológusnak egy megosztással: Teljesen vissza tudom fordítani az állapotát egy stroke-ot kapott embernek, ha 3 órán belül megkezdhetem a kezelését. Egy megosztás, legalább egy életet megment! (211 ezer) | Lang Györgyi kíméletlenül tette helyre, a nyugdíjasokat bántó Vajna Timit: – ” Hogy merészelsz olyat mondani, hogy 80 évig dolgozzunk, pont TE, aki a munkát még hírből sem ismeri… (76 ezer)

tv2-friss.com (838 534.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Fiatal orvos vagyok, aki saját kisfia életéért küzd.Talán nem sok ideje van hátra, ezért kérem olvassák el ma hozzám intézett szavait reményt adva ezzel az életben maradásához! (73 ezer) | Ilyen elsöprő igazsággal még senki nem merte kiosztani az őt és Koncz Zsuzsát támadó Kósa Lajost, mint ahogy azt Kovács Kati teszi:…”(59 ezer)

hatter-story.info (1 690 507.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: 17 babával volt terhes a mátészalkai anyuka, de mikor beindult a szülés jött a nagy szomorúság (55 ezer) | Úgy [email protected] szét a kommandósokat a maffia hírhedt verőembere, mint a [email protected]! (16 ezer)

hirtv.me (1 788 526.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Tegnap elvették a közterület felügyelők nagybátyám takaróját, és kabátját. Ma reggelre megfagyott Feri bácsi (18 ezer) | Gulyás Gergely bejelentette: “Eldőlt, a kormány 2022-től kénytelen megadóztatni a nyugdíjakat is, mert csak így lehetséges, az hogy…” (16 ezer)

fem3cafe.me (2 900 792.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Orbán Viktor: “Jó magam is 72 évig fogok dolgozni, ha módomban áll, és ezt várom el a ..” (59 ezer) | Torokszorító amit a kórházi ágyából üzent sokunk kedvenc nevettetője, Sas Józsi bácsi: “Érzem, hogy közel a vég és az lenne az utolsó kérésem..” (56 ezer)

nlcafe.me (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Orbán Gáspár bicskanyitogató megjegyzése a 100 éves Bálint Gazdához: “Ebben a korban már nem azzal kellene foglalkozni, hogy..” (17 ezer) | Országos GYÁSZ: 81 éves korában elhunyt Koós János. A megtört családnak csupán ez lenne az egyetlen kérése: – Tiszteljük meg emlékét egy szívecskével… (17 ezer) | József vagyok egy fogyatékkal élő cigány fiú. Egyfolytában bántanak származásom és másságom miatt. Nem szeretnék kérni semmi mást, csak… (12 ezer)

tudasfaja.club (n.a)
Népszerű tartalmak 2019-ben: A nagybeteg Törőcsik Mari üzenete a nyugdíjasokat gúnyoló Liptai Claudiának: “Tudod Clau, azért elgondolkodhatnál… (31 ezer) | Ma 1 éves kislányom, akinek 2 hónapja meghalt az anyukája.Ma kokárdát keresvén ezt a megható levelet találtam a fiókban: (15 ezer)

A kattintásvadász, a politikailag elfogult, az áltudományos, a konteós valamint a szatírikus álhíroldalak listájáról itt olvashatunk még többet.

Megosztás

Related posts