A Fidesz bukott polgármesterjelöltje alaptalannak nevezte a Miskolc Holding pénzügyi helyzetét vizsgáló szakemberek megállapításait

Megosztás

Senki nem lepődött meg, amikor a kormány érdekköreihez tartozó boon és Észak-Magyarország sietett a leghamarabb teret adni Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP színeiben szolgáló egykori jegyző, jelenlegi városházi frakcióvezető véleményének, melyet a Miskolc Holding kétségbeejtő anyagi helyzetével kapcsolatban fogalmazott meg.

A propagandahíreknek is rendszeresen teret engedő lap szerint a bukott polgármesterjelölt hangsúlyozta, a vádak alaptalannak, Miskolc versenyképességi érdekeivel ellentétesnek tartja, a jelentést szerintük kizárólag politikai érdekek motiválják.

“Igyekszik cáfolni az idézet jelentésbe foglaltakat. Szerinte a jelentés szemelvényszerűen kiragad számviteli részelemeket, azonban a teljes történeti kép és a főszámok bemutatására nem törekszik. „Miskolc nagy eladósodása a 2002 és 2010 közötti időszakra esik, amikor a baloldali városvezetés évente átlagosan 4-5 milliárd forint hitelt vett fel, ami 2010-ben, amikor a Fidesz-KDNP átvette a várost már 36 milliárd forintra rúgott”, írja. Alakszai Zoltán szerint ezt az adósságállományt sikerült 2019-re 14 milliárdra, azaz a felére csökkenteni, az adósságráta 6,1-ről 1,3-ra mérséklődött. A Miskolc Holding tényleges adósságállománya kilenc év alatt kizárólag az MVK-nak beszerzett gázüzemű buszok árával emelkedett, ami összegszerűen 3,4 milliárd forint, írta a frakcióvezető.

A hitelkeret emeléssel és a fizetésképtelenségi kockázattal kapcsolatban kifejtette, szerinte elég bármely elemzőt megkérdezni, létezik-e olyan magántulajdonú bank, amely bármely ügyfelének további 2 milliárd forint hitelkeretet biztosít, ha annak fizetésképtelenségi problémái vannak. Ez ellen szól az is, hogy az új városvezetés 400 millió forint jutalmat fizetett ki év végi dolgozói jutalmakra, márpedig csődközelben lévő vállalatoknál törvényileg tiltott jutalmat folyósítani.

Alakszai Zoltán szerint a vállalat 2017-ben is nyereséges volt, a 2018. évi konszolidált adózott eredménye pedig 637 millió forint volt. A 2017. évi kimagasló eredmény (közel 2 milliárd forint), miatt a Miskolc Holding felkerült a HVG Top 500 listájára, mint Magyarország legjobb önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő vállalata.

A frakcióvezető hangsúlyozta, a teljes piaci környezet leminősítése azt a kockázatot rejti magában, hogy az a beruházási folyamat, ami 2010 és 2019 között több mint 200 milliárd forint működő tőkét hozott Miskolcra (Bosch, Joyson, GS Yuasa, Spinto, Lufthansa, stb.) megtorpan. Félő, hogy a befektetők visszafogják a további miskolci fejlesztéseiket, a betelepülésre készülő vállalatok pedig nem Miskolcot választják.

Mindezek alapján arra kéri Veres Pált, hogy Miskolc érdekeivel szemben ne engedjen teret a szerinte szocialista-jobbikos pártérdekeknek.”

Érdekes fejlemény, hogy a korábbi fideszes gyakorlattal ellentétben a város hivatalos médiafelülete, a minap.hu is megjelentette Alakszai közleményét, jó példát mutatva, hogyan kellene működnie egy független médiafelületnek, amely ráadásul közpénzt használ fel.

Nem tett másképpen a városi televízió sem, ahol megszólaltatták Kiss János fideszes képviselőt, korábbi alpolgármestert is.

Megosztás

Related posts