Szerencstől a vizes vb-ig: már nemzetközi elfogatóparancs is él Balogh Sándor ellen

Megosztás

November 27-én költségvetési csalás gyanúja miatt kiadott elfogatóparancs alapján rendelték el a körözést Balogh ellen. A körözést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága rendelte el.

December 3-án pedig már a Fővárosi Nyomozó Ügyészség is elrendelt még egy körözést Balogh ellen, befolyás vásárlása miatt – derül ki a police.hu körözés alatt álló személyeket felsoroló listájáról. Majd 13-án a körözést már Európa-szintűre emelték.

Balogh Sándor üzletembert a feltehetően legnagyszabásúbb bűncselekményét a 2017-es budapesti vizes világbajnokság gazdasági igazgatójaként követte el, de egyébként ő a Magyar Afrika Társaság elnöke is.

Balogh Sándor ellen hivatalosan„üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt” folyik büntetőügy.

Ez egy olyan iratból derül ki, amelyet az adóhatóság küldött a cégbíróságnak még november 27-én, pont azon a napon, amikor a vállalkozóval szemben az első elfogatóparancsot is kiadták. A dokumentum szerint az érintett céget teljes egészében zár alá vették a magyar állam javára, azaz tulajdonképpen vagyonelkobzást rendelt el a NAV.

„Balogh Sándor az általa irányított gazdasági társaságok tevékenysége következtében összesen 587.019.240 forint – vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek”

– állapítja meg a NAV határozata.

A NAV határozatában felvázolt módszer azért is érdekes, mert nagyon hasonlít egy borsodi (az adóhatóság által bűnszervezetnek nevezett) céghálóra. Azt a szervezetet Balogh Sándor testvére vezette, aki ellen emiatt egy tavalyi, szintén cégbírósági irat szerint „bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanújával” indult eljárás.

police.hu

Megosztás

Related posts