Bűnösnek vallotta magát a szlovák újságíró-gyilkosság magyar vádlottja

Megosztás

Szabó Tamás vádlott teljes és részleges beismeréssel, síró rokonsággal, óriási médiaérdeklődés mellett, több mint 100 újságíró jelenlétében, egy igazi drámai csúcsponttal kezdődött meg az úgynevezett Kuciak-per tárgyalása Bazinban. 

A csúcspont az volt, amikor a gyilkosságokkal gyanúsított volt hivatásos katona,  Miroslav Marček a bíró kérdésére elismerte, hogy 2018. februárjában ő ölte meg Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát, illetve két évvel korábban Molnár Péter gútai vállalkozót.

Ha valaki nem emlékezne, a pár meggyilkolása volt az a két évvel ezelőtti esemény, ami az egész szlovák politikai életet drámaian átformálta.

Ján Kuciak fiatal szlovák tényfeltáró újságírót és barátnőjét 2018. februárjának végén gyilkolták meg a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. Az újságíró halála akkora közfelháborodást váltott ki az országban, hogy az korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A hatalmon lévő Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnöknek is le kellett mondania, lemondását követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet átalakítására kényszerült. Kuciak meggyilkolása és a gyilkosság miatt előtérbe került korrupciós ügyek nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy a nyáron a zöld-liberális Zuzana Čaputovát választották államelnöknek Szlovákiában.

Az a nyomozás közben derült ki, hogy a kettős emberölésnek ugyanazok az elkövetői, mint a 2016-os, kivégzésszerű Molnár-gyilkosságnak.

A Kuciak-ügy felbújtója a gyanú szerint Marián Kočner, egy ismert, dúsgazdag szlovák nagyvállalkozó volt, aki közvetítőkön keresztül béreltetett fel két embert a fiatal pár kivégzésére. Ezt az eljárást azért egyesítették a két évvel korábban történt Molnár-gyilkosságéval, mert mindkettőt ugyanazok követték el.

444.hu

Megosztás

Related posts