Amikor valaki szépnek látja az Avasi lakótelepet, és az illető éppen Miskolc főépítésze

Megosztás

“Szép, szívet melengető fotó, remekül mutatja a hely erejét. Remélem nem gond, hogy meg is osztottam az oldalamon” – írta Serfőző Péternek, a kép készítőjének Szunyogh László, Miskolc főépítésze nem hivatalos Facebook-oldalán, de ennél többet is elmondott az Avas panelrengetegéről. Vajon igaza van?

“Sajnálom, hogy az országos sajtóban szinte már gettóként híresült el az Avasi lakótelep, vagy ahogy mi miskolciak hívjuk, az Avas-Dél (bár mostanában egyre ritkábban hallom így), miközben az ország egyik legszebb fekvésű panelnegyede.

Szinte minden lakásból ellátni Tokajig, vagy a Bükk hegyei látszanak. Ráadásul, néhány, a kelleténél sűrűbben beépített részt leszámítva, egy nagyon logikusan szerkesztett városnegyed, a gerincen végigfutó, a közintézményeket, szolgáltatásokat fölfűző főút-tengellyel, s az abból leágazó lakóutcákkal.

Ezen a tengelyen akár valamilyen vasút is mehetne végig, amely a kilátónál levinne a Belvárosba, s kiváltható lenne ezáltal a hegyre fölkapaszkodó sok buszjárat. S akkor még nem beszéltünk a lakótelep sajátos szubkultúrájáról.

Nem véletlen, hogy a fotó eredeti megosztásánál pozitív hozzászólások találhatóak, találomra egy: “Én sem költöznék a városban máshová!” Serfőző Péter fotója sejtet valamit a hely erejéből.”

Megosztás

Related posts