Kötelező lesz nemzeti zászlót tűzni a disznóhúsra

Megosztás

Január 15-étől furcsa előírás lép érvénybe Magyarországon: ettől a naptól kezdve minden 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező hazai boltban kis zászlóval kell jelezni a nem előrecsomagolt disznóhús származási helyét. De csak a disznóét, a többi állatét nem. Az ettől kisebb boltokban csak szövegesen kell kiírni a származási helyet.

A rendelkezés célja vélhetően a hazai sertéshús fogyasztásának támogatása, mindössze annyi a probléma az elképzeléssel, hogy más jogszabályok miatt eleve egy adott bolt pultjában egyfajta tőkehúsból egyidőben csak egyfélét szabad árulni. Magyarul kizárt az olyan szituáció, amikor a vevő bolton belül válogathat hazai vagy külföldi eredetű hús közül.

A másik furcsaság abból ered, hogy tőkehús esetében előfordul, hogy az állatokat X országban tenyésztették, Y országban vágták, majd egy magyar cég segítségével nálunk értékesítik. A Nébih-et, akik elmondta: a zászlókitűzés szempontjából az állatok tartásának helye és a vágás helyszíne a két mérvadó ország. Ha ezek megegyeznek, akkor egyszerű a helyzet. Ha nem, akkor mindkét ország zászlaját ki kell tűzni. Vagyis előfordulhat, hogy egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon vágott, magyar importőr által behozott szűzpecsenyére szlovák és osztrák zászlót kell kitűzni január 15-től – írta a 444.hu.

Megosztás

Related posts