Tavaly 360 milliónyi büntetést szabott ki a NAV lakossági feljelentéseknek hála

Megosztás

Tavaly csaknem 7000 darab lakossági bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), amelyeknek 35 százaléka névtelen volt. A közlések pedig szinte minden esetben vélt vagy valós, de mindenképpen konkrét szabálytalanságra próbálták meg felhívni a hivatal figyelmét.

Az adatok szerint az háborítja fel a leginkább az embereket, ha nem kapnak nyugtát a boltban, de foglalkoztatáshoz fűződő konkrét szabálytalanság is gyakran szerepelt a bejelentések között. Többek pedig már egy drágább vagyontárgy láttán is adókerülést sejtenek. és a NAV-hoz fordulnak.

A panasztételek formailag nagyon széles skálát fednek le: az egészen részletes, több oldalas, pontos leírásoktól a nagyon rövid, beazonosításra alkalmatlan információkig találkoztak a hatóság emberei a bejelentésekkel.

A bejelentések több mint negyedénél, 1600 ügynél indított a NAV különböző típusú vizsgálatot és majdnem 330 zárult valamilyen szabálytalanság, vagy hiányosság megállapításával – az ezekből kiszabott bírságok több mint 360 millió forintot tettek ki.

nepszava.hu

Megosztás

Related posts