Kétmilliárdba fog kerülni a miskolci húszemeletes átépítése

Megosztás

2018 októberében döntött úgy Miskolc közgyűlése, hogy korszerű apartmanházzá alakítja át a város emblematikus épületét, a Szentpétervári kapu 70. szám alatti húszemeletes komplexumot. A város célja, hogy a helyben működő vállalatok dolgozói lakhatáshoz jussanak.

Ahhoz, hogy az épület ezeknek a céloknak megfeleljen, jelentősen fel kell újítani azt. A nagyszabású átalakítás tervezett nettó összköltsége körülbelül 2 milliárd forint. Ebből a „munkásszállásprogram” révén az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint.

A húszemeletes bérház 117 lakása közül 93 eleve az önkormányzaté volt, 24 pedig magántulajdonú. Utóbbiak megvásárlását – a közgyűlés döntése értelmében – még 2018-ban elindította az önkormányzat. Három lakás kisajátítása bírósági szakaszban van.

Az államtól a megyei kormányhivatal közvetítésével megkapott mintegy 1,6 milliárd forint fejében a teljes támogatási összeget jelzáloggal kellett ellentételeznie a miskolci önkormányzatnak.

Maga a felújítandó épület forgalmi értéke önmagában 622 millió forint, azaz további ingatlanokat kellett kijelölni az ellentételezéshez. A miskolci közgyűlés tavalyi utolsó ülésén hozott határozatot a jelzálogként kijelölt ingatlanokról. A döntés alapján a felajánlott ingatlanok között van Miskolc egykori, rekultivált nádasréti hulladéklerakó telepe 443 millió forintos forgalmi értékkel. Ugyancsak a jelzáloglistára tették a MESZEGYI kezelésében lévő Arany János utcai gondozóházat (394 millió forint értékeben) és az avasi egészségház Szentgyörgy utcán található, 238 millió forint értékű épületét. Ezzel a művelettel lényegében elhárult az akadály a szerződés életbelépése elől, ami azt jelenti, hogy hamarosan – feltehetően tavasszal – megkezdődhet majd a beruházás is.

Megosztás

Related posts