Vidéken a közmunkával is jobban járnak, mintha postásnak állnának

Megosztás

A kilencvenezer forintot sem éri el a vidéki postások fizetése több esetben, de a negyedszázadot lehúzó kézbesítő sem keres többet 140-150 ezer forintnál, ebben már minden pluszjuttatás is benne van, amit a pénzkezelésért, csomagokért, újságokért kapnak. Az RTL Klub Híradója forgatott Battonyán arról, hogy egyszerre mondott fel a település összes kézbesítője. A hvg.hu is megkereste néhányukat, közülük az egyik harmincéves munkahelyét adta fel, és volt olyan is, akinek a fizetése a százezer forintot sem érte el. Közben reagált a Postás Szakszervezet is.

A kézbesítők zömét hétórás munkaidőben foglalkoztatják. „Csak decemberben 38 túlórám volt” – meséli egy másik békési település kézbesítője, aki szerint egyre nehezebb a munkájuk, aminek a levét végül az ügyfelek isszák meg. „Akár két órát is tipródhat a fagyban egy külterületen élő idős, mert nem tudunk pontosan odaérni” – mondja a kisvárosi postás, akinek a körzetében egy meghatározott időpontban kellene mozgó szolgáltatást nyújtania. Egy félórás külső ügyintézési lehetőséget biztosítanak elvileg, de az időpontot a megnövelt körzetek miatt már nem tudják tartani, ezért fagyoskodhatnak akár órákig is az ügyfelek, hogy például fel tudják adni a csekkjeiket.

Több postás szerint ez a leépülési folyamat már két évtizede tart, ez idő alatt végig megfigyelhető volt a teljesítmények növelése kombinálva a jövedelmek csökkentésével. Ez látszik a társaság eredményein is. Amíg 2017-et az elérhető mérleg szerint 493 millió forint adózott nyereséggel zárta az állami társaság, a legfrissebb, 2018-as kimutatás már 2,4 milliárd forintot meghaladó veszteséget mutat.

hvg.hu

Megosztás

Related posts