Több focistát tartunk el közpénzből, mint a nálunk nyolcszor nagyobb Németország

Megosztás

Döbbenetes számok olvashatók ki a FIFA által kiadott éves focijelentésből, amely most először tartalmaz objektíven összehasonlítható adatokat a 211 tagországról, ugyanis ennyien töltötték ki a szervezet kérdőívét.

Az egyik legsokkolóbb statisztikát Magyarország szolgáltatta: 1168 profi futballjátékost vallottunk be a szervezet felé, ami azért hihetetlenül magas, mert ennyien a kb. 83 milliós lakosú, nálunk sokkal erősebb gazdaságú és eredményesebb Németországban sincs. Ráadásul a legtöbb vizsgált országgal ellentétben nálunk közpénzből fizetik a játékosokat. Ha ez nem lenne elég durva, az adófizetők pénze még csak nem is kizárólag magyarokra megy el, ugyanis a profik 29%-a külföldi.

A 444.hu összefoglalta, adataink hogyan teljesítenek két focinemzethez képest.

Brazília nemcsak a világ talán leghíresebb fociországa, de az egyik legnagyobb játékosexportőr is, ahol feltehetőleg különösen megéri profi focistának lenni. Ennek megfelelően itt van a második legtöbb profi futballista az egész világon, konkrétan 9177. Ez azt jelenti, hogy a világ ötödik legnépesebb országában – 209 millióan lakják – egymillió lakosra 43,9, azaz legyünk nagyvonalúak, 44 darab főállású focista jut. Ehhez képes Magyarországon majdnem háromszor ennyi, 119,2 professzionális focista jut egymillió lakosra.

Anglia nemcsak a foci kitalálója, de itt tartják a világ legtöbb helyen közvetített és legnagyobb pénzeket mozgató bajnokságát is. Elég népes és kifejezetten gazdag országról beszélünk ráadásul, négy profi osztállyal, nem is meglepő, hogy itt találták a harmadik legtöbb profi focistát a világon, 5935-öt. De lakosságszámra vetítve ők is elbújhatnak Magyarország mellett, az egymillió lakosra vetített 89,2 profijukkal.

Érdemes nálunk hivatásossá válni, nem igaz?

Megosztás

Related posts