Két év múlva választások: vajon országos szinten is lesz esélye az összefogásnak?

Megosztás

2019 két választása teljesen ellentétes eredményt hozott az ellenzék számára: A májusi EP-választás sokadjára mutatta meg, hogy mennyire gyengék. Az októberi önkormányzati választáson viszont az ország öt legnagyobb városából négyben legyőzték a Fideszt. Megszerezték Budapestet, és még 10 megyei jogú várost is. A 444.hu összefoglalója.

A tavaszi EP-választáson Budapesten 282 583 fő szavazott a Fidesz-KDNP listájára. Az őszi önkormányzatin 306 608 fő szavazott Tarlós Istvánra, a Fidesz – KDNP által támogatott főpolgármester-jelöltre. 

Azt tehát semmiképpen sem gondolhatjuk, hogy a Fidesz népszerűsége gyengült volna 2019 nyarán. Azt sem mondhatjuk, hogy a fideszes jelöltek jelentősen népszerűtlenebbekké váltak az előző önkormányzati választás óta, Tarlós István például több szavazatot kapott, mint 2014-es győzelmekor. 

A 2006-os önkormányzati választástól kezdve minden országos választást elképesztő fölénnyel nyert meg a Fidesz-KDNP, egészen mostanáig, a 2019-es önkormányzatiig. A 2010 óta tartott három parlamenti választás közül a tavalyin szavaztak a legtöbben a Fideszre, 2,8 millióan, 500 ezer fővel többen, mint ahányan 2014-ben. 

A Fideszt támogató tömeg nemhogy nem morzsolódik, hanem inkább növekszik. Mégis, 2019 végére a magyar belpolitikai versengés tétje, értelme és jelentősége nagyobbat változott, mint korábban 10 év alatt összesen, mert októberben érdemi erőt mutatott az ellenzék.

A változás egyetlen oka, hogy ősszel az ellenzéki pártok a városok kétharmadában nem indítottak egymás ellen jelölteket. Egyszerűen kiderült, hogy a Fideszt támogató választók hiába vannak nagyon sokan, az ország nagyobb településeinek legalább a felében kisebbségben vannak. 

Ez a matematikai szinten eddig is kimutatható, de 15 éve a gyakorlatban nem látszó jelenség olyan pozíciókhoz juttatta az ellenzéki pártokat, amelyekről az elmúlt évtizedben legfeljebb csak álmodhattak. Politikai és gazdasági hatalomhoz jutottak, és testületek sorában ellenzékbe szorították a fideszes politikusokat. Megérezték a siker ízét, és ahogy ezt a jászberényi megismételt választás eredménye is mutatja, az esélyesség még jobban mozgósíthatja a választóikat. 

A Fideszben is pontosan tudják, hogy a kis darabokra forgácsolt ellenzék a nagy győzelmeik legfontosabb záloga volt. Terjednek olyan pletykák, hogy amikor Márki-Zay Péter 2018 februárjában először győzött a teljes összefogás jelöltjeként a hódmezővásárhelyi időközin, akkor Orbán Viktor másnap üzent Simicska Lajosnak, hogy ha kiszáll a Jobbik kampányából, akkor megegyezhetnek a cégei méltányos eladásáról. 

Ugyanazon a héten az akkor még Jobbik-alelnök Toroczkai László bejelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy a Jobbik semmilyen formában se egyezkedjen a baloldali pártokkal a következő választáson. Toroczkairól a Jobbikban azóta már úgy tartják, hogy a Fidesszel együttműködve alapította meg a Mi Hazánk nevű pártot, hogy gyengítse a Jobbikot, illetve segítsen visszaépíteni a centrális erőteret. A Fidesz győzelmeihez ugyanis az kellett, hogy a párttól jobbra és balra álló ellenzéki erők között nem volt átjárás. 2018-ra viszont a Fidesztől jobbra már nem volt párt. 

Persze a 2018-as teljes ellenzéki egység nem csak Jobbikon ment el, hiszen balról is elzárkóztak tőle. Az viszont látszott már akkor is, hogy a Fidesz sok követ megmozgat, ha a teljes összefogás fenyegetése élessé válik. Most, hogy valósággá vált, különösen sok követ fog megmozgatni a következő két évben. 

Elvben most mindegyik ellenzéki párt vezetése fogadkozik, hogy megtanulták a leckét, és akármennyi ideológiai ellentét és régről őrzött személyes sértettség is van bennük, a 2022-es parlamenti választásra meg kell ismételni az őszi mutatványukat. Egyelőre azonban semmilyen érdemi egyezkedés nem kezdődött közöttük arról, hogyan lehetne a mutatványt megismételni.

A cikk folytatása itt olvasható.

Megosztás

Related posts