Két év börtönre ítélték a MOL vezérigazgatóját

Megosztás

Egy zágrábi bíróságon két év börtönbüntetésre ítélték Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját. A per elsőrendű vádlottja, Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ugyanebben az ügyben hat évet kapott – ő más ügyeiért jelenleg is börtönben van.

Hernádi Zsolt viszont Magyarországon szabadlábon van, továbbra is vezeti a Mol-t, és ahogy a társaság közleménye fogalmaz: “Az elnök-vezérigazgató továbbra is teljes mértékben élvezi a MOL-csoport Igazgatóságának bizalmát és támogatását.” Ebben az ügyben már 2011 óta tart a nyomozás, 2013-ban emeltek Horvátországban először vádat Hernádi Zsolt ellen.

A vád szerint Hernádi Zsolt és Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök még 2009-ben megállapodtak, hogy Sanader kap 10 millió eurót, ha a Mol nevezheti ki az INA vezetőit. Az INA a horvát állami energetikai óriásvállalat, amiben akkoriban emelte 47 százalékra a részesedését a Mol. Hernádi és Sanader határozottan állítják tíz éve, hogy nem történt ilyen megállapodás közöttük.

A vád szerint egy elegáns zágrábi étteremben beszélgethettek erről, és videófelvétel bizonyítja, hogy Sanader öt percre kivette a telefonja akkumulátorát, és Hernádi egy cetlire valamit felírt (a felvételnek hangja nincs, a cetlin a szöveg nem látszik). Az éttermi találkozó idején Sanader már nem volt horvát miniszterelnök, és a döntés is megszületett addigra hivatalosan arról, hogy a Mol-hoz kerültek a menedzsment jogok az INA-ban. Ezzel együtt az éttermi videó fontos bizonyítéka volt a vádnak.

A vád szerint orosz olajipari cégeket vezető üzletemberek, egészen pontosan egy orosz nagyvállalkozó (Mihail Gucerijev), és egy hozzá közel álló magyar menedzser (Fazakas Imre), két ciprusi cégen keresztül utalta volna el a kenőpénzt, Sanader egy horvát barátjának (Robert Jezic) svájci cégéhez. A 10 millióból 5 millió meg is érkezett a baráthoz, aki azonban azt sosem adta tovább Sanadernek. Ez a barát viszont a vád koronatanúja.

A koronatanú egyébként korábban egy másik, korrupciós nyomozás vádlottja volt, abban az ügyben azzal vádolták, hogy Sanaderrel összejátszva jutottak cégei olcsó áramhoz. Abban az ügyben lezárták a nyomozást, amikor előállt a Hernádi – Sanader elleni váddal. Jezic egyébként személyesen nagyon rosszul járt azzal, hogy a Mol átvette az INA irányítását, mert több régi tartozását elkezdték behajtani rajta.

Az 5 millió eurót elutaló orosz és magyar üzletemberek a perben azt vallották, hogy ők egy olajvezeték megépítésének intézésére küldték a pénzt, és egyáltalán nem a Mol miatt költöttek ennyit Jezicre – írta a 444.hu, ahol az ügyet részletesebben taglalják.

Megosztás

Related posts