Magyar holokauszttúlélőket is kitüntet II. Erzsébet

Megosztás

Színészek, politikusok, zenészek és két magyar holokauszttúlélő is szerepel azok listáján, akik az újév alkalmából elismerésben részesülnek a brit uralkodó által.

Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listájára 1097-en kerültek fel, 51 százalékuk nő. A kitüntetettek 72 százaléka helyi közösségében végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet.

Az elismerésben részesítettek között van a 82 éves John Paul Hajdu, a magyarországi holokauszt túlélője, aki Hajdu Jánosként született Budapesten, 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd Angliában telepedett le. A brit kormány kabinetirodája által ismertetett kitüntetési lista szerint John Hajdu a Brit Birodalom rendjének tagja (MBE) címet viselheti szombattól. A hivatalos indoklás szerint a holokausztoktatásért és az áldozatok emlékének megőrzéséért kifejtett tevékenységéért kapja a magas elismerést.

Szintén az MBE elismerésben részesült a holokauszt történetének oktatásában kifejtett erőfeszítéseiért Eva Neumann, az auschwitzi haláltábor magyar túlélője, aki Manchesterben él.

A kitüntetettek között lesz Sir Elton John veterán popsztár is, aki ugyan már 1998 óta a lovagi cím birtokosa, ám a királynő idén a brit becsületrend tagjává avatta. A zenész ezzel igen előkelő társaságba került: a több mint egy évszázada alapított brit becsületrendnek a mindenkori uralkodóval együtt legfeljebb 65 tagja lehet – írta a 444.hu.

Megosztás

Related posts